Șoc în SUA! Chinezii au declanșat OPERAȚIUNEA „Fox Hunt”!

Șoc în SUA! Chinezii au declanșat OPERAȚIUNEA „Fox Hunt”!

Administraţia Obama a avertizat în legătură cu acţiunile clandestine ale agenţilor secreţi chinezi în SUA pentru readucerea în ţară a expatriaţilor.

New York Times citează responsabili americani anonimi potrivit cărora operaţiunea „Fox Hunt“ face parte dintr-o campanie mondială lansată de guvernul chinez. Departamentul de Stat a publicat un avertisment contra activităţilor pe teritoriul SUA ale agenţilor secreţi chinezi care fac presiuni asupra refugiaţilor pentru a reveni în China şi lucrează pentru recuperarea activelor deturnate de acești fugari prin corupţie, relatează  România Liberă .

Un mod prin care Washingtonul atenţionează guvernul chinez că este la curent cu activităţile sale clandestine pe solul american. Responsabilii Administraţiei Obama au avertizat China contra orchestrării unei operaţiuni secrete în SUA care implică agenți clandestini chinezi. În cadrul operaţiunii cu nume de cod „Fox Hunt“, acești agenţi secreți încearcă să forţeze resortisanţii chinezi de rang înalt, în majoritate fugari, să părăsească SUA şi să revină acasă.

Una dintre tacticile de presiune utilizate contra expatriaţilor este ameninţarea că rudele lor rămase în China vor avea de suferit. Operaţiunea „Fox Hunt“ face parte din lupta anticorupţie lansată de preşedintele Xi Jinping după preluarea puterii în 2013, blocată într-o anumită măsură de dificultatea de a reuşi să readucă în ţară funcţionarii corupţi refugiaţi în străinătate şi activele deturnate de aceștia.

China nu are tratate de extrădare cu SUA şi Canada, destinaţiile predilecte ale corupţilor economici. Ţările occidentale au ezitat să semneze acte de extrădare cu China, în parte din cauza îngrijorărilor privind integritatea sistemului său judiciar şi tratamentul prizonierilor. Grupuri de apărare a drepturilor omului susțin că autorităţile chineze folosesc tortura, iar pedeapsa cu moartea este frecventă în cazurile de corupţie.

20 de „vânători de capete“

Echipa din spatele operaţiunii „Fox Hunt“ se ascunde în străinătate, dar şeful ei dezvăluie calităţile care aduc succesul acţiunilor. Echipa este compusă din 20 de „vânători“ cu vârsta medie de 30 de ani, dar include și membri care au doar 20 de ani. Liu Dong, director adjunct la Divizia Crime Economice din Ministerul Securităţii Publice, care dirijează operaţiunea, a declarat că munca necesită o echipă tânără pentru că membrii acesteia trebuie să reziste ore îndelungate la supravegherea „ţintelor“ şi adesea călătoresc pe distanţe mari.

El a enumerat trei criterii de selecţie esențiale: experienţa în anchete, competenţe juridice şi cunoașterea limbilor străine. „Membrii echipei «Fox Hunt» trebuie să aibă multă inteligență pentru a face faţă vulpoilor şireţi“, majoritatea agenţilor având diplome în drept sau economie şi experiență în anchete, alţii fiind specializaţi în limbi străine şi gestionarea întreprinderilor.

Liu a precizat că operaţiunile nu sunt doar laborioase, ci şi pline de riscuri mergând până la boli infecţioase, conflicte regionale sau rezistenţă locală. De exemplu, membrii echipei s-au deplasat în Nigeria pentru a urmări un suspect, în pofida faptului că regiunea cunoştea o epidemie de Ebola. Liu a mai amintit, pentru televiziunea chineză, că unul dintre agenţi a avut febră puternică la puţin timp după sosirea în Nigeria, provocând panică în rândul coechipierilor, care s-au temut că fuseseră contaminaţi cu virusul Ebola. Ulterior s-a dovedit că agentul avea malarie şi a rămas în capitală în timp ce colegii lui au plecat în misiune.

În cadrul unei reuniuni în provincia meridională Guangdong, Meng Qingfeng, care conduce campania „Fox Hunt“, a cerut echipei sale să-şi îmbunătățească metodele de anchetare şi să utilizeze tactici diverse pentru a depista suspecţii corupţi care au părăsit China căutând refugiu în străinătate și luând adesea cu ei mari sume de bani. 

În cadrul programului clandestin lansat de Beijing în străinătate pentru readucerea corupţilor în faţa justiţiei, peste 930 de suspecţi din întreaga lume au fost repatriaţi în ultimul an.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...