Social-democraţii germani inventariază eşecurile Ursulei von der Leyen într-un document distribuit socialiştilor europeni

Social-democraţii germani inventariază eşecurile Ursulei von der Leyen într-un document distribuit socialiştilor europeni

Social-democraţii germani au transmis grupului lor politic european un document critic în care o descriu pe Ursula von der Leyen drept o candidată ''nepotrivită şi necorespunzătoare'' pentru conducerea Comisiei Europene, relatează vineri agenţia Reuters.

Parlamentul European va decide marţi prin vot dacă Ursula von der Leyen, ministru german al apărării şi membră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel, va prelua pe 1 noiembrie preşedinţia Comisiei Europene de la Jean-Claude Juncker.

Nominalizarea ei pentru acest post de către liderii europeni i-a iritat pe social-democraţii germani, care, la fel ca mulţi europarlamentari, sunt frustraţi că nu a fost aplicat sistemul ''capilor de listă' (Spitzenkandidat) prin care preşedinte al Comisiei ar fi trebuit să devină unul din capii de listă ai marilor familii politice europene.

În documentul distribuit joi, Partidul Social-Democrat german (SPD) susţine că politica şi leadership-ul Ursulei von der Leyen ca ministru al apărării au fost un eşec, evidenţiind mai ales un scandal privind privind atribuirea contractelor, izolarea ei de structurile de comandă ale armatei şi deficienţele de dotare şi instruire ale armatei germane.

''De la bun început ea s-a supraestimat'' pentru acest post, se susţine în document. Într-o secţiune cu sub-titlul ''Lipsa sprijinului în Bundeswehr'', social-democraţii germani atacă ceea ce ei numesc ''leadership-ul slab'' al Ursulei von der Leyen, dând ca exemplu cazul arestării unui ofiţer suspectat că plănuise un atac rasist împotriva refugiaţilor. ''A fost nevoie de săptămâni pentru a-i calma pe criticii din interior. Totuşi, încă se vorbeşte despre distanţa dintre ministru şi Bundeswehr'', se mai afirmă în text.

Cât despre deficienţele ce ţin de capacitatea de luptă a armatei germane, social-democraţii afirmă că Bundeswehr-ul este ''într-o stare jalnică'' şi amintesc de un raport parlamentar care avertiza anul trecut că mai puţin de jumătate dintre avioanele Eurofighter şi Tornado ale forţelor aeriene germane sunt operaţionale şi niciunul dintre cele şase submarine nu este pregătit de luptă. Documentul mai aminteşte şi de ''explozia costului'' final al modernizării unei nave militare de instrucţie faţă de valoarea estimată iniţial.

Apariţia acestui document riscă să inflameze şi mai mult tensiunile din interiorul coaliţiei guvernamentale de la Berlin formate din creştin-democraţi şi social-democraţi. Cancelarul Angela Merkel a recunoscut joi că situaţiei acestei coaliţii ''nu este uşoară''.

Din cauza opoziţiei social-democraţilor, Merkel s-a abţinut la votul din Consiliul European în urma căruia Ursula von der Leyen a fost propusă preşedinte al Comisiei Europene. Ea a fost o propunere de compromis după ce precedenta propunere stabilită într-un cerc restrâns de Franţa, Germania, Spania şi Olanda, respectiv socialistul olandez Frans Timmermans, nu a obţinut un sprijin majoritar în rândul liderilor europeni.

Ursula von der Leyen are nevoie de o majoritate simplă la votul din Parlamentul European. Ea poate conta pe grupul popularilor europeni din care face parte, dar socialiştii europeni afirmă că încă nu au luat o decizie privind acest vot, în timp ce Verzii au transmis că nu o susţin. Este posibil de asemenea ca unii eurodeputaţi să ignore indicaţia de vot dată de grupul lor politic, astfel că rezultatul este incert.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 VIDEO Televiziunile rusești s-au întors împotriva oligarhilor: „Roman Abramovici să se ocupe de trupele aeropurtate, Potanin de tancuri”