Solomon Wigler, fost consilier al lui Oprescu, condamnat definitiv în al doilea dosar la un an și patru luni închisoare

Solomon Wigler, fost consilier al lui Oprescu, condamnat definitiv în al doilea dosar la un an și patru luni închisoare

Solomon Wigler, fost consilier al lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, a fost condamnat joi definitiv de Curtea de Apel București la un an și patru luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, după ce a primit aproximativ 25.000 euro de la administratorul unei firme.

De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Solomon Wigler a sumei de 25.000 de euro, fiind menținut sechestrul pus pe bunurile acestuia: două apartamente, un spațiu comercial, un BMW X3 și un Audi Q5.

Această condamnare a fost dată într-un dosar disjuns din altul ce viza trafic de influență, în care Solomon Wigler a primit pe 4 februarie 2016 o condamnare definitivă de patru ani închisoare cu executare, pentru că ar fi primit de la același administrator suma de aproximativ 200.000 euro.

Potrivit DNA, în perioada iunie 2012 — mai 2015, Solomon Wigler a pretins suma de 230.000 de euro de la Alexandru Claudiu Buciu, administrator la BMC Invest SRL Lugoj, și a primit de la acesta 204.000 euro, în schimbul intervenției sale în vederea aprobării în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a unor autorizații pentru construirea a trei supermarketuri în Capitală.

În timpul anchetei, Solomon Wigler a declarat că l-a cunoscut în anul 2012 pe Alexandru Buciu, despre care știa că lucrează la o firmă cu acționariat german, ce are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară și se ocupa cu achiziția de terenuri și construirea magazinelor pentru Kaufland.

În cursul anului 2012, Buciu a venit la el în birou și i-a spus că de foarte mult timp așteaptă o rezoluție la o documentație depusă pentru un PUZ, în vederea edificării unui magazin Kaufland în B-dul Bucureștii Noi.

În acest context, Solomon Wigler a verificat și a constatat că documentația respectivă a primit toatele avizele necesare în vederea aprobării, după care a discutat cu un consilier din cadrul CGMB, pentru a susține proiectul în Consiliul General.

"Potrivit înțelegerii pe care am avut-o, tot în perioada respectivă, Buciu Alexandru a revenit și i-am transmis în ce condiții poate fi aprobată documentația PUZ. Mai exact, i-am spus că pentru a sensibiliza consilierii, aceștia pretind suma de 50.000 euro. Acesta a fost de acord cu cererea mea și, la o dată ulterioară, mi-a adus suma de 50.000 euro. La rândul meu, am remis suma de bani consilierului contactat. Tot în perioada respectivă, Buciu Alexandru a venit în biroul meu și mi-a pus un plic în dulap, constatând ulterior că în plicul respectiv era suma de 50.000 euro", a mai spus Wigler.

Ulterior, la sfârșitul anului 2013, Alexandru Buciu l-a căutat din nou și i-a spus că are probleme cu o documentație legată de un PUZ pentru un magazin Kaufland, care urma a fi edificat pe bdul 1 Mai.

Solomon Wigler a făcut din nou verificări și a luat legătura cu un consilier general pentru a sprijini adoptarea în Consiliul General a acestui proiect, după care i-a cerut lui Buciu suma de 35.000 euro, din care a primit 15.000 euro.

În vara anului 2013, Buciu i-a transmis că are o problemă cu obținerea unei autorizații pentru construirea unui sens giratoriu la intersecția străzilor Preciziei cu Valea Cascadelor.

"După ce am făcut aceste verificări, am luat legătura cu inculpatul Buciu Alexandru și i-am spus că documentația este blocată la direcțiile de specialitate. De asemenea, i-am precizat că în vederea obținerii acestei autorizații o să vorbesc cu primarul general sau să-l informez pe acesta din urmă, întrucât era o lucrare de interes public, pentru a debloca situația. În sensul celor arătate, în toamna anului 2013, nu-mi aduc aminte cu exactitate ziua sau luna, am informat pe primarul general al Capitalei cu privire la această lucrare. Ulterior acestei discuții pe care am avut-o cu primarul general, a fost deblocată situația și a fost eliberată autorizația de construire nr. 348/25.10.2013. După ce a primit autorizația de construire, inculpatul Buciu Alexandru mi-a oferit un plic în care am găsit suma de 25.000 euro. Din această sumă nu i-am remis nicio parte primarului general sau vreunei alte persoane. De asemenea, menționez că nici eu și nici o altă persoană nu am condiționat eliberarea acestei autorizații de remiterea vreunei sume de bani de către Buciu Alexandru. Consider că suma pe care mi-a remis-o Buciu Alexandru a fost o atenție a acestuia", a mai declarat Solomon Wigler.

Tot Wigler mai susține că un consilier general i-a pretins suma de 15.000 euro pentru aprobarea unei donații de teren către Primăria Capitalei și 40.000 euro pentru aprobarea unui PUZ necesar construirii unui magazin Kaufland pe Șoseaua Alexandriei, după care suma negociată a ajuns la 51.000 euro.

Pe 28 mai 2015, Wigler l-a primit în birou pe Buciu și l-a anunțat pe acesta că au fost aprobate ambele proiecte de hotărâre, cei doi stabilind și modalitatea de dare a banilor.

"Astfel, am stabilit ca la prima tranșă să se remită suma de 25.000 euro, sens în care pe o coală de hârtie, format A4, am scris suma de 25.000 euro și am convenit ca acești bani să-mi fie dați în data de 3 iunie 2015. Totodată, am stabilit ca diferența până la 51.000 euro să-mi fie remisă la o dată ulterioară. Potrivit acestei înțelegeri, în seara zilei de 3 iunie 2015, m-am întâlnit cu Buciu Alexandru în zona Pieței Muncii, împrejurare în care mi-a remis suma de 25.000 euro. Buciu Alexandru mi-a remis suma de bani în autovehiculul proprietate personală. Buciu Alexandru a pus suma de bani în torpedoul autoturismului. La scurt timp au intervenit organele de urmărire penală și au găsit suma de bani în autovehiculul meu", le-a mai spus Wigler procurorilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

2 Totul a fost, de fapt, o farsă?

3 VIDEO „Nu mai am așteptări de la viață…”

4 Rezervele secrete ale Chinei

5 Dr. Nae / „Homosexualii sînt o anxietate majoră pentru bărbatul tradiţional fiindcă orientarea lor sexuală subminează însăşi identitatea masculină trad…