Sonda spațială Juno va survola săptămâna viitoare Marea Pată Roșie de pe Jupiter

Sonda spațială Juno va survola săptămâna viitoare Marea Pată Roșie de pe Jupiter

Sonda spațială Juno, lansată de NASA în urmă cu șase ani, va survola Marea Pată Roșie de pe Jupiter, săptămâna viitoare, și va putea să fotografieze pentru prima dată în istoria omenirii de la o distanță relativ mică acest fenomen atmosferic spectaculos, ce constă într-o furtună uriașă, monitorizată din 1830 și care ar putea să continue pentru o perioadă de încă 350 de ani, informează Xinhua.

"Pe 10 iulie, sonda Juno administrată de NASA va zbura direct deasupra Marii Pete Roșii de pe Jupiter, oferind omenirii primele imagini realizate de la mică distanță", au anunțat prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, în această săptămână, cercetătorii din echipa care monitorizează evoluția sondei americane.

La doar câteva zile după prima aniversare a plasării sondei Juno pe orbita planetei gazoase, celebrată pe 4 iulie, sonda americană va survola celebra furtună de pe Jupiter ce are un diametru de 16.000 de kilometri.

Pe 4 iulie, Juno a sărbătorit împlinirea unui an de la plasarea pe orbita lui Jupiter. La acea dată, sonda americană parcursese deja 114,5 milioane de kilometri pe orbita acestei planete, a anunțat NASA.

Potrivit NASA, colectarea datelor științifice de deasupra Marii Pete Roșii va fi realizată pe parcursul celei de-a șasea survolări ce va fi realizată de sonda Juno deasupra misterioasei formațiuni gazoase de pe această planetă. Juno va ajunge în punctul de apropiere maximă a orbitei sale față de Jupiter (denumit periapsidă sau perijov) luni, 10 iulie, la ora 16:55 PDT (11 iulie, 01:55 GMT). În acel moment Juno se va afla la o distanță de 3.500 de kilometri deasupra atmosferei superioare a planetei Jupiter.

După 11 minute și 33 de secunde, sonda spațială va fi parcurs încă 39.771 de kilometri și se va afla direct deasupra norilor circulari ce compun Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Juno va zbura la aproximativ 9.000 de kilometri deasupra norilor din Marea Pată Roșie. Toate cele opt instrumente științifice aflate la bordul sondei americane, inclusiv camera sa foto de înaltă rezoluție, JunoCam, vor fi pornite în timpul acestei survolări.

"Marea Pată Roșie este probabil cel mai cunoscut fenomen astronomic de pe Jupiter", a spus Scott Bolton, coordonatorul misiunii Juno și cercetător la Southwest Research Institute din San Antonio. "Această furtună monumentală se desfășoară pe cea mai mare planetă din Sistemul Solar de câteva secole. Acum, Juno și instrumentele sale capabile să străpungă norii vor efectua un 'plonjon' pentru a vedea cât de adânci sunt rădăcinile acestei furtuni și pentru a ne ajuta să înțelegem modul în care funcționează această furtună gigantică și elementele care o fac să fie atât de specială", a adăugat același cercetător.

Numele sondei americane provine din mitologia romană. Legendarul zeu Jupiter a aruncat un voal de nori în jurul lui pentru a-și ascunde zburdălnicia, însă soția lui, zeița Juno, era capabilă să vadă prin acei nori și să discearnă adevărata natură a soțului ei.

Sonda Juno a fost lansată pe 5 august 2011 de la baza Cape Canaveral din Florida. Misiunea, ce a beneficiat de un buget de 1,1 miliarde de dolari, are obiectivul de a furniza oamenilor de știință o serie de informații prețioase despre Jupiter, ce ar putea să dezvăluie secretele formării altor planete din Sistemul Solar, inclusiv Terra.

Datele preliminare transmise de sonda Juno i-au făcut pe savanții de la NASA să afirme că Jupiter este o planetă turbulentă, cu o structură interioară complexă, aurore polare încărcate energetic și cicloane polare uriașe.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență