Sondaj: Peste o treime din cetățenii Republicii Moldova își doresc aderarea țării la NATO

Sondaj: Peste o treime din cetățenii Republicii Moldova își doresc aderarea țării la NATO

34,6 % din moldoveni vor ca Republica Moldova să adere la NATO, în timp ce puțin peste 52 % sunt contra, potrivit unui sondaj realizat de realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice “WatchDog.MD”.

Mai mult de o treime din moldoveni își doresc aderarea țării la NATO, arată sondajul. FOTO: Arhivă

Cifra celor care optează pentru intrarea țării în NATO este cu aproape 8 % mai mare față de rezultatele sondajului din luna februarie, potrivit căruia aproximativ 27% din cetățenii Republicii Moldova au fost atunci „pentru” acest proces.

Aceeași cercetare sociologică mai arată că mai mult de jumătate din moldoveni, adică 52,21 %, cred că războiul din Ucraina trebuie oprit cât mai curând, chiar și cu prețul cedării unor teritorii către Rusia.

De asemenea, potrivit sondajului, în topul celor 3 îngrijorări majore ale cetățenilor țării vecine se numără: un război în zonă, cu 49,9% din respondenți, prețurile, având o cifră de 45,6% și viitorul copiilor - 35,3%.

Trei partide în Parlament

Totodată, aceasta mai relevă că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare în statul vecin, trei partide vor ajunge în Legislativ. Pe primul loc s-a clasat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), cu 33,1% din voturile moldovenilor deciși. Următoarele două poziții au fost ocupate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Șor, cu 18,7 % și, respectiv, 7,1 %.

Maia Sandu, favorita alegerilor prezidențiale

Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, este favorită în cazul unui scrutin prezidențial. Mai exact, pentru ea ar vota 38,3 % din moldoveni. Pe locul doi este fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cu 18,4 %. Pe locul trei și patru s-au clasat primarul Chișinăului Ion Ceban și fostul premier Ion Chicu, cu 6,2 % și, respectiv, 4,9 %.

Amănunte despre cercetarea sociologică

Sondajul, efectuat pe un eșantion de 1015 de persoane, are o marjă de eroare de +/- 3,1%. Studiul este parte a proiectului ,,Evaluarea impactului dezinformării și propagandei toxice asupra opiniei publice din Republica Moldova”, realizat de Comunitatea ,,WatchDog.MD” cu suportul Internews, element al programului „Răspunsul comunităților la dezinformare“, implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?