SpaceX a lansat cu succes o nouă tranşă de 60 de microsateliţi Starlink

SpaceX a lansat cu succes o nouă tranşă de 60 de microsateliţi Starlink

SpaceX a trimis marţi pe orbită cea de-a 13-a tranşă de microsateliţi Starlink, după o serie de amânări de 2 săptămâni din cauza vremii nefavorabile, transmite Space.com.

Racheta cu două trepte Falcon 9 a fost lansată de pe rampa Pad 39A de la Centrul Spaţial Kennedy, aparţinând NASA, la ora 11:29 GMT. După aproximativ 9 minute de la lansare, prima treaptă a rachetei a aterizat în mod automat pe o barjă-dronă aparţinând SpaceX, aflată în largul coastelor Floridei, în Atlantic. Aceasta a fost cea de-a 61-a operaţiune de recuperare a primei trepte a unei rachete Falcon 9. Prima astfel de operaţiune, menită să scadă foarte mult costurile lansărilor în spaţiu, a avut loc în 2015.

Această lansare este cea de-a 17 misiune realizată de SpaceX în cursul acestui an şi respectiv cea de-a 94-a lansare a unei rachete Falcon 9.

Condiţiile meteo nefavorabile au dus la anularea primei tentative de lansare a acestor sateliţi, ce urma să aibă loc la 17 septembrie, soartă împărtăşită şi de tentativele de lansare din 28 septembrie şi 5 octombrie. Problemele tehnice depistate la sistemele terestre folosite pentru lansare au dus la anularea lansării din 1 octombrie.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 folosită marţi a mai fost folosită în două lansări - a transportat doi astronauţi NASA spre Staţia Spaţială Internaţională la 30 mai, în cadrul primei misiuni cu echipaj uman desfăşurată de compania SpaceX şi a transportat pe orbită un satelit de comunicaţii al armatei sud-coreene în luna iulie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

2 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

3 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Milionarul Ioan Neculaie a fost dat în urmărire națională pentru că este de negăsit după condamnarea definitiv…