SpaceX a lansat un vehicul spaţial în cadrul unei misiuni secrete a guvernului american

SpaceX a lansat un vehicul spaţial în cadrul unei misiuni secrete a guvernului american

Compania SpaceX a lansat duminică seară, după mai multe amânări, un vehicul spaţial în cadrul unei misiuni secrete a guvernului american, cunoscută sub numele de "Zuma", informează AFP.

O rachetă din gama Falcon 9 a decolat de la baza Cape Canaveral din Florida la ora locală 20.00 (01.00 GMT), potrivit imaginilor transmise în direct de SpaceX.

SpaceX şi Pentagonul nu au răspuns întrebărilor ce le-au fost adresate de jurnaliştii americani care au solicitat lămuriri despre natura acestei misiuni.

Grupul Northrop Grumman, care a fabricat acel vehicul, a indicat doar că guvernul american este beneficiarul dispozitivului şi că "încărcătura" va fi plasată pe o orbită joasă. Northrop Grumman nu a oferit alte precizări.

Compania SpaceX, înfiinţată şi condusă de miliardarul Elon Musk, a efectuat deja două lansări în cadrul unor misiuni secrete, plasând pe orbită un satelit spion al National Reconnaissance Office şi un avion spaţial fără echipaj la bord, X-37B, al US Air Force.

După lansare, conform rutinei sale din ultimele luni, SpaceX a reuşit să readucă pe Terra treapta superioară a rachetei Falcon 9, care a efectuat o coborâre lentă şi controlată, aterizând la punct fix în apropiere de Cape Canaveral, la mai puţin de opt minute după lansare.

Acest succes marchează cea de-a 20-a aterizare reuşită a unei trepte superioare provenind de la rachetele lansate de SpaceX după ce compania a început să efectueze această manevră, încercând să recupereze partea cea mai costisitoare a lansatorului, pentru a o reutiliza şi a reduce în acest fel costurile zborurilor spaţiale.

Misiunea de duminică seară a reprezentat prima lansare operată de SpaceX în 2018, după un număr record de 18 lansări realizate în 2017.

SpaceX îşi va accelera ritmul lansărilor cu aproximativ 50% în acest an în raport cu 2017 şi va avea între 25 şi 30 de misiuni în următoarele 12 luni, a anunţat în noiembrie Gwynne Shotwell, director general al SpaceX. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...