Spania: Partidul lui Puigdemont nu mai vizează independența 'unilaterală' a Cataloniei (responsabil)

Spania: Partidul lui Puigdemont nu mai vizează independența 'unilaterală' a Cataloniei (responsabil)

Partidul separatist al liderului catalan destituit, Carles Puigdemont, intenționează să privilegieze negocierea cu statul spaniol, renunțând la o ruptură unilaterală, a declarat joi coordonatoarea generală a formațiunii, transmite AFP.

'Bilateralitatea este necesară', a declarat Marta Pascal la postul de radio Cadena Ser, confirmând informațiile de presă potrivit cărora cele două principale partide separatiste, PdeCat al lui Puigdemont și Stânga Republicană din Catalonia (ERC), intenționează să renunțe în programul lor la o ruptură unilaterală.

Marta Pascal a explicat că, pentru independență, 'ne lipsesc lucruri: ca aceasta să producă un efect și, mai ales, să creștem în termeni de majoritate, să contăm pe mai mulți oameni'. 'Trebuie să fim mai numeroși', a punctat ea.

La 27 octombrie, parlamentul catalan a votat pentru independența regiunii, declarația unilaterală provocând ulterior punerea sub tutelă a Cataloniei și criză politică fără precedent în Spania după revenirea țării la democrație în 1978.

Responsabilii separatiști au renunțat însă în zilele următoare să sfideze în continuare statul spaniol, după ce Madridul a destituit întregul guvern catalan, și au acceptat să participe la alegerile regionale convocate de executivul central pentru 21 decembrie.

Cu toate acestea, deputații ERC au păstrat o linie mai dură decât cei din partidul lui Puigdemont.

'Acum, procesul de construire a Republicii a început. Vrem ca el să facă obiectul unei negocieri', a declarat pentru AFP Roger Torrent, purtător de cuvânt parlamentar al ERC, în opinia căruia alegerile programate pentru 21 decembrie se apropie de un referendum. 'Din acest motiv cerem guvernului spaniol să accepte rezultatele', a subliniat el.

La precedentele alegeri regionale, desfășurate în septembrie 2015, partidele separatiste au câștigat o majoritate de 72 din 135 de locuri în parlamentul catalan, însă procentul electoral obținut a fost de doar 47,8%.

Sondajele arată în continuare o societate divizată în părți aproape egale și rezultate deocamdată destul de apropiate de cele din 2015, cu ERC în frunte.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…