Spania: Un judecător al Curţii Supreme confirmă trimiterea în judecată a 13 lideri catalani pentru rebeliune

Spania: Un judecător al Curţii Supreme confirmă trimiterea în judecată a 13 lideri catalani pentru rebeliune

Un judecător al Curţii Supreme spaniole a confirmat vineri trimiterea în judecată a 13 lideri separatişti catalani pentru 'rebeliune', infracţiune pasibilă de închisoare între 25 şi 30 de ani, transmit Reuters, AFP şi EFE.

Printre cei 13 se află şi Carles Puigdemont, fostul şef al executivului catalan, căruia i se aduce în principal acuzaţia de a fi organizat referendumul de independenţă de la 1 octombrie 2017 în pofida interdicţiei dictate de justiţie şi a 'riscului grav de incidente violente'.

Actualul candidat la conducerea guvernului regional, Jordi Turull, convocat vineri în faţa judecătorului, este şi el inculpat pentru rebeliune.

În total, 25 de politicieni separatişti vor fi judecaţi pentru rebeliune, deturnare de fonduri sau nesupunere, a precizat judecătorul Pablo Llarena în decizia sa.

El a cerut de asemenea ca 14 membri ai fostei administraţii regionale catalane să depună 2,1 milioane de euro într-un cont bancar pentru compensarea fondurilor publice folosite pentru organizarea referendumului ilegal de independenţă şi acoperirea costurilor judiciare.

Instanţa nu a precizat la ce dată va începe procesul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /