SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: În galaxia ESO 243-49, în căutarea găurilor negre de masă intermediară

SPAŢIU / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: În galaxia ESO 243-49, în căutarea găurilor negre de masă intermediară

Cele mai masive găuri negre din Univers, majoritatea aflate în centrul galaxiilor, cresc în masă pornind de la stadiul de "seminţe", găuri negre de masă intermediară, care se hrănesc cu gazele şi praful cosmic din calea lor.

Odată ce devin suficient de masive, aceste găuri negre obţin rolul determinant în procesul de formare al noilor galaxii şi rămân în centrul acestora, aşa cum este gaura neagră supermasivă Sagittarius A din centrul Căii Lactee.

Aceste "seminţe" nu au fost observate niciodată. Una dintre ipotezele astrofizicienilor este că găurile negre supermasive, care au masa echivalentă cu sute de mii până la miliarde de mase solare, se dezvoltă dintr-o populaţie de găuri negre mai mici, denumite găuri negre de masă intermediară, care cântăresc între 100 şi 100.000 de mase solare.

Printre sutele de găuri negre descoperite până în prezent se numără multe de masă relativ mică, însă nu a fost descoperită niciuna de masă intermediară.

În această imagine, o galaxie denumită ESO 243-49 adăposteşte un obiect cosmic deosebit de strălucitor, denumit HLX-1. Încercuit în imagine, HLX-1 este probabil primul exemplu de gaură neagră de masă intermediară descoperită de astrofizicieni, conform NASA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 ...

5 Progresista Maia Sandu ocolește discret cuvântul „unire” în mesajul de 1 Decembrie