SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Gaura neagră din "inima Leului"

Această fotografie a galaxiei eliptice Messier 105 poate părea banală, însă observaţiile realizate prin intermediul telescopului Spaţial Hubble indică faptul că stelele din nucleul galactic se mişcă cu viteze foarte mari, conform Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Pornind de la această informaţie, astronomii au ajuns la concluzia că în centrul acestei galaxii se află o gaură neagră cu masa estimată a peste 200 de milioane de sori. Această gaură neagră aruncă în spaţiu cantităţi uriaşe de energie pe măsură ce se hrăneşte cu materia care trece de frontiera singularităţii, frontieră dincolo de care un "obiect" ar trebui să aibă o viteză mai mare decât cea a luminii pentru a putea învinge gravitaţia acestui monstru şi a scăpa în spaţiu.

Un astfel de nucleu galactic activ, cu o gaură neagră supermasivă în centrul său, poartă denumirea de quasar.

Hubble i-a surprins pe astronomi descoperind şi o serie de grupuri de stele tinere în galaxia Messier 105, despre care se credea că este o galaxie "moartă" în care procesul de formare de noi stele s-a oprit demult. Conform noilor date, astronomii au calculat că în galaxia Messier 105 se aprinde o nouă stea din categoria Soarelui o dată la fiecare 10.000 de ani (frecvenţă medie). De asemenea, creşe stelare au fost observate şi în regiuni ale vastului inel de hidrogen gazos care înconjoară atât galaxia Messier 105 cât şi galaxia lenticulară vecină, NGC 3384.

Galaxia Messier 105 a fost descoperită în 1781 de astronomul francez Charles Messier, un avid vânător de comete care a întocmit un celebru catalog cu obiectele cosmice care, în pofida aparenţelor, nu erau comete, pentru ca alţi astronomi să nu-şi mai piardă vremea studiindu-le. Majoritatea acestor obiecte care, într-adevăr nu sunt comete, s-au dovedit a fi galaxii. Messier 105 se află la distanţa de aproximativ 30 de milioane de ani lumină de Pământ, în constelaţia Leo (Leul) şi este cea mai strălucitoare galaxie eliptică din grupul galactic Leo I.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb