SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nori în atmosfera rarefiată a planetei Marte fotografiaţi de sonda InSight

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nori în atmosfera rarefiată a planetei Marte fotografiaţi de sonda InSight

Sonda de explorare planetară InSight Mars Lander, aparţinând NASA, a realizat această fotografie a unor nori, la răsărit, în atmosfera rarefiată a lui Marte, la 25 aprilie 2019, în cea de-a 145-a zi (sol) a misiunii la suprafaţa Planetei Roşii.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul staţionar autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight explorează interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare al planetelor telurice. Modulul InSight evaluează "semnele vitale" ale lui Marte şi îi revine sarcina de a determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra.

Sonda Mars InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie 2018. Spre deosebire de roverele autonome care au revoluţionat explorarea de la distanţă a Planetei Roşii, modulul InSight este staţionar pentru a-şi putea îndeplini obiectivele ştiinţifice.

În luna aprilie, sonda a detectat şi măsurat ceea ce oamenii de ştiinţă cred a fost un seism produs pe Marte (''marsquake''), aceasta fiind prima dată când o posibilă mişcare seismică a fost înregistrată pe o altă planetă decât Terra. Zgomotul de slabă intensitate, caracterizat de cercetătorii din cadrul JPL drept un posibil cutremur produs pe Marte, echivalentul aproximativ al unui seism de pe Terra cu magnitudinea 2,5, a fost înregistrat pe 6 aprilie, în cea de-a 128-a zi marţiană (sol) de când InSight se află pe Planeta Roşie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”