SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nori în atmosfera rarefiată a planetei Marte fotografiaţi de sonda InSight

SPAŢIU/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Nori în atmosfera rarefiată a planetei Marte fotografiaţi de sonda InSight

Sonda de explorare planetară InSight Mars Lander, aparţinând NASA, a realizat această fotografie a unor nori, la răsărit, în atmosfera rarefiată a lui Marte, la 25 aprilie 2019, în cea de-a 145-a zi (sol) a misiunii la suprafaţa Planetei Roşii.

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul staţionar autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight explorează interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare al planetelor telurice. Modulul InSight evaluează "semnele vitale" ale lui Marte şi îi revine sarcina de a determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra.

Sonda Mars InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie 2018. Spre deosebire de roverele autonome care au revoluţionat explorarea de la distanţă a Planetei Roşii, modulul InSight este staţionar pentru a-şi putea îndeplini obiectivele ştiinţifice.

În luna aprilie, sonda a detectat şi măsurat ceea ce oamenii de ştiinţă cred a fost un seism produs pe Marte (''marsquake''), aceasta fiind prima dată când o posibilă mişcare seismică a fost înregistrată pe o altă planetă decât Terra. Zgomotul de slabă intensitate, caracterizat de cercetătorii din cadrul JPL drept un posibil cutremur produs pe Marte, echivalentul aproximativ al unui seism de pe Terra cu magnitudinea 2,5, a fost înregistrat pe 6 aprilie, în cea de-a 128-a zi marţiană (sol) de când InSight se află pe Planeta Roşie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

2 S-a ținut de cuvânt! Bolojan a tăiat joi jumătate din posturile de la CJ Bihor și desființează trei structuri …

3 FOTO Priviți unde și-a parcat mașina Nicușor Dan în prima zi de Primar General al Capitalei

4 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…

5 Informație / Ludovic Orban nu va mai fi desemnat să formeze un nou guvern după alegerile din 6 decembrie