Specialiștii au actualizat protocoalele COVID-19 pentru 2024. Schimbare majoră față de recomandările anterioare

Specialiștii au actualizat protocoalele COVID-19 pentru 2024. Schimbare majoră față de recomandările anterioare

Au trecut patru ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, iar protocoalele s-au schimbat enorm de atunci. În cele mai multe țări, viața a revenit la normal și mulți tratează coronavirusul ca pe o răceală comună.

Covid. FOTO shutterstock

Acum, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au făcut o schimbare majoră în recomandările privind protocolul COVID-19 pentru 2024.

Noile îndrumări resping recomandarea anterioară de izolare de cinci zile în favoarea unei abordări mai relaxate. De asemenea, CDC combină acum recomandările COVID-19 cu cele ale gripei și VSR.

CDC a subliniat, de asemenea, importanța „pașilor și strategiilor esențiale de prevenire” pentru a reduce riscul de a se îmbolnăvi grav de un virus respirator, inclusiv să practice o bună igienă a mâinilor și purificarea aerului din interior, potrivit prevention.com

Ce trebuie să faceți dacă sunteți testat pozitiv pentru COVID-19

Dacă sunteți testați pozitiv pentru COVID-19 sau aveți simptome virale respiratorii (cum ar fi febră, frisoane, oboseală, tuse, nas care curge și/sau dureri de cap) care nu sunt explicate de altă cauză, CDC vă recomandă să rămâneți acasă și departe de ceilalți.

CDC spune că te poți întoarce la activitățile tale normale atunci când nu ai avut febră fără a utiliza medicamente pentru a reduce febra și te simți mai bine timp de cel puțin 24 de ore.

Totul despre următoarea pandemie: boala X. Cercetător: Virusuri îngropate de zeci de mii de ani intră în scenarii de coșmar

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat din nou că o nouă pandemie stă la pândă și că ar trebui să vorbim despre „când“ va apărea, nu „dacă“ va apărea. Medici români au explicat de unde va veni virusul care va fi de 20 de ori mai mortal decât SARS-CoV-2 și dacă suntem pregătiți să-l înfruntăm.

O nouă pandemie nu poate fi exclusă, a avertizat din nou Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, într-un discurs ținut la Universitatea din Glasgow. Acesta a evidențiat necesitatea unor politici implementate la nivel global, în loc ca „fiecare țară să acționeze pentru sine”.

Când va veni următoarea pandemie - Foto Arhivă

Când va veni următoarea pandemie - Foto Arhivă

„Istoria ne învață că următoarea pandemie este o chestiune de când, nu dacă. Aceasta poate fi cauzată de un virus gripal, sau de un nou coronavirus, sau poate fi cauzată de un nou patogen despre care nici măcar nu știm încă – ceea ce numim Boala X. A existat multă atenție acordată recent Bolii X. Am folosit pentru prima dată termenul de Boala X în 2018 ca un substitut pentru o boală încă necunoscută pentru care totuși ne putem pregăti. COVID-19 a fost o Boală X, un nou patogen care provoacă o nouă boală, dar va exista o altă Boală X, sau o Boală Y sau o Boală Z. Și, așa cum stau lucrurile acum, lumea rămâne nepregătită”, a spus directorul OMS, potrivit „Daily Star“.

Virus de 20 de ori mai mortal

În ultima vreme se vorbește din ce în ce mai des despre Boala X. Acesta este un termen generic folosit pentru un virus mortal, care ar putea provoca o nouă pandemie.

În ianuarie, la Forumul Economic Mondial de la Davos , Elveția, cele mai puternice persoane din lume au discutat și despre pandemia ipotetică produsă de Boala X, considerat un virus de 20 de ori mai mortal decât COVID-19.

Discuțiile au ca scop realizarea unui plan de acțiune preventiv pentru combaterea unui astfel de agent patogen. De asemenea, o astfel de „simulare” ar trebui să pregătească sistemele de sănătate în eventualitatea unei noi provocări sanitare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat