SriLanka: Poliţia a dat publicităţii numele a nouă persoane care au comis atentatele soldate cu 253 de morţi

SriLanka: Poliţia a dat publicităţii numele a nouă persoane care au comis atentatele soldate cu 253 de morţi

Poliţia din Sri Lanka a dat publicităţii miercuri numele a nouă persoane care au comis atentatele sinucigaşe în duminica Paştelui catolic, la 21 aprilie, soldate cu 253 morţi, şi a anunţat că bunurile autorilor acestor atentate vor fi confiscate, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekera, a confirmat faptul că autorii atacurilor sinucigaşe comise în două hoteluri de lux, între cele trei instituţii lovite, au fost doi fraţi care făceau parte dintr-o familie prosperă din Colombo specializată în exportul de condimente.

Grupul islamist care a organizat aceste atacuri coordonate a trimis un kamikaze în fiecare loc vizat, cu excepţia hotelului Shangri-La unde au avut loc două explozii, declanşate de doi bărbaţi.

Unul dintre atacatorii sinucigaşi care s-au aruncat în aer la hotelul Shangri-La se numea Zahran Hashim, liderul unui grup jihadist local care a organizat aceste atacuri revendicate de către Statul Islamic (SI).

Hashim era liderul organizaţiei National Thowheeth Jama'ath (NTJ), care a fost interzisă în SriLanka. El a comis atacul împreună cu un al doilea kamikaze, Ilham Ahmed Mohamed Ibrahim.

Fratele mai mare al lui Ilham, Inshaf Ahmed, este autorul atacului sinucigaş comis la Cinnamon Grand Hotel.

Al treilea hotel vizat de această serie de atacuri, Kingsbury, a fost locul unei explozii declanşate de un bărbat identificat cu numele Mohamed Azzam Mubarak Mohamed. Soţia lui este în prezent deţinută de poliţie, a spus purtătorul de cuvânt.

Biserica Sfântul Anton a fost ţinta unui atacator din Colombo, Ahmed Muaz. Fratele lui a fost arestat. Autorul atentatului sinucigaş de la Biserica Sfântul Sebastian a fost Hasthun Mohamed, din estul statului Sri Lanka.

Biserica Evanghelică din Batticaloa (est) a fost ţinta unui atac comis de Mohamed Nasser Mohamed Asad.

Un alt bărbat care nu au reuşit să declanşeze o explozie într-un hotel de lux, dar care a comis un atac în apropierea unei case de oaspeţi lângă capitală, a fost identificat drept Abdul Latheef, care a efectuat studii în Marea Britanie şi Australia.

La scurt timp după comiterea atacurilor în hoteluri, Ilham Fathima, soţia celui mai tânăr dintre cei doi fraţi, a detonat explozibilii pe care îi avea asupra ei, provocând moartea celor doi copii ai ei şi a trei poliţişti care se apropiau de locuinţă.

"Vom invoca legi privind finanţarea terorismului pentru a le confisca bunurile" acestor atacatori, a spus Ruwan Gunasekera. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia