Statele UE acceptă anularea amenzilor pentru deficit excesiv, în cazul Spaniei și Portugaliei

Statele UE acceptă anularea amenzilor pentru deficit excesiv, în cazul Spaniei și Portugaliei

Statele UE au fost de acord să anuleze amenzile pentru deficit excesiv, în cazul Spaniei și Portugaliei, și să stabilească noi termene limită pentru cele două state în vederea îndeplinirii țintelor fiscale, a anunțat marți Comisia Europeană (CE), transmit DPA și Reuters.

Așteptata decizie confirmă propunerile făcute luna trecută de Comisia Europeană de anulare a amenzilor pentru Spania și Portugalia, care nu au reușit să-și reducă deficitele bugetare în limitele Uniunii Europene.

Portugalia și Spania riscau să devină primele țări din zona euro amendate pentru derapaj bugetar. În 2015, deficitul public al Spaniei a atins 5,1% din PIB, mult peste plafonul de 3% din PIB prevăzut în pactul de stabilitate și, de asemenea, peste ținta fixată de Comisie la 4,2% din PIB.

În ceea ce privește Portugalia, aceasta a înregistrat, în 2015, un deficit bugetar de 4,4% din PIB, în condițiile în care obiectivul fixat de Comisie era să revină sub pragul de 3%.

Spania va avea la dispoziție încă doi ani, până în 2018, pentru a-și reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB, în timp ce Portugalia va trebui să-și reducă deficitul la 2,5% din PIB până la sfârșitul anului viitor.

"Ținând cont de eforturile din ultimii ani făcute de Spania și Portugalia, actualul mediu dificil și argumentele prezentate de către cele două state, Colegiul comisarilor a acceptat să propună anularea amenzii pentru Spania și Portugalia", a declarat recent vicepreședintele CE, Valdis Dombrovskis.

"Este rezonabil să credem că nu va exista o amendă pentru Spania", a declarat luna trecută ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos. Acesta a subliniat că țara sa înregistrează una dintre cele mai puternice creșteri economice din zona euro, precum și un ritm susținut de creare de noi locuri de muncă.

"Nu există nicio justificare în aplicarea de sancțiuni pentru un obiectiv care nu a fost atins în 2015, în condițiile în care chiar Comisia Europeană recunoaște că vom atinge în acest an obiectivul privind un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB", susține premierul portughez, Antonio Costa.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...