Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile atribuite Rusiei în legătură cu Moldova

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile atribuite Rusiei în legătură cu Moldova

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken consideră că Chișinăul se confruntă cu o „furtună perfectă în ceea ce privește amenințările externe”.

Anthony Blinken. Foto: EPA-EFE

Statele Unite sunt preocupate de planurile atribuite Rusiei de a destabiliza situația din Moldova și susțin independența și integritatea teritorială a republicii. Această poziție a fost exprimată vineri de secretarul de stat american Anthony Blinken, la o întâlnire la München cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Cuvintele sale au fost citate de serviciul de presă al Departamentului de Stat.

Susținem puternic Republica Moldova în problemele legate de securitatea sa, independența, integritatea teritorială, eforturile de reformă foarte importante pe care le fac guvernul și președintele”, a spus șeful diplomației americane. Potrivit acestuia, SUA este „profund îngrijorată” de presupusele „conspirații care vin din Rusia” pentru „încercarea de a destabiliza guvernul” republicii. Potrivit secretarului de stat, autoritățile moldovenești „depun eforturi pentru a proteja împotriva acestui lucru”.

Potrivit lui Blinken, republica se confruntă cu „furtuna perfectă în ceea ce privește amenințările venite din exterior”. Aceasta, în opinia sa, „are o mare influență în interiorul Moldovei”. „Și vom continua munca pe care o facem pentru a sprijini economia Republicii Moldova, reformele în sectorul energetic și, bineînțeles, securitatea acestuia”, a dat asigurări secretarul de stat al SUA.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, eliberat după întâlnirea dintre Blinken și Sandu, a declarat că au discutat despre eforturile de „întărire a suveranității [republicii] și a integrității teritoriale, precum și a securității energetice a acesteia”. Secretarul de stat, potrivit Price, la întâlnire „s-a concentrat pe asistența SUA pentru a ajuta Moldova să-și crească rezistența politică și economică”. Interlocutorii au vorbit și despre „oportunitățile de aprofundare a parteneriatului” dintre SUA și Moldova.

Anterior, Sandu a făcut o declarație conform căreia autoritățile de stat ale republicii au confirmat informațiile primite de la președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky despre presupusele riscuri de destabilizare și pericolul confiscării clădirilor statului și a ostaticilor din Republica Moldova. Potrivit lui Sandu, serviciul secret al republicii are informații despre planurile de implicare a cetățenilor din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru în acțiuni anticonstituționale. Opoziţia moldovenească a criticat aspru declaraţia lui Sandu.

Marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova,a spus că declarațiile Chișinăului despre „planul Rusiei de a destabiliza situația din Moldova” sunt nefondate. Potrivit acesteia, este evident că adevăratul scop al Kievului, care a lansat o astfel de dezinformare, este „atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...