Staţia spaţială chineză Tiangong-1 a reintrat în atmosfera terestră deasupra regiunii centrale a Pacificului de Sud

Staţia spaţială chineză Tiangong-1 a reintrat în atmosfera terestră deasupra regiunii centrale a Pacificului de Sud

Staţia spaţială chineză Tiangong-1 a reintrat în atmosfera terestră luni, în jurul orei 00,15 GMT, deasupra părţii centrale a Pacificului de Sud, a anunţat CMSEO, Biroul chinez însărcinat cu coordonarea zborurilor spaţiale cu echipaje umane la bord, transmit AFP şi EFE.

Modulul spaţial dezafectat, în greutate de circa opt tone, în zbor necontrolat din 2016, a revenit în atmosferă un pic mai curând decât se preconiza: CMSEO anunţase mai înainte că reîntoarcerea pe Pământ va avea loc în jurul orei 00,42 GMT, ceea ce l-ar fi plasat deasupra Atlanticului de Sud.

Marea parte a staţiei a fost distrusă în timpul fazei de reintrare în atmosferă, a precizat CMSEO.

"Oamenii nu au niciun motiv să se îngrijoreze", a asigurat acelaşi organism săptămâna aceasta. Acest tip de staţie spaţială "nu se prăbuşeşte pe Terra în mod violent ca în filmele ştiinţifico-fantastice", a explicat reprezentantul instituţiei chineze.

Laboratorul spaţial chinez a fost plasat pe orbită în septembrie 2011. Tiangong-1 ar fi trebuit să efectueze o intrare controlată în atmosfera terestră, însă a încetat să funcţioneze în martie 2016, generând îngrijorări legate de "prăbuşirea" sa pe Terra.

Totuşi, riscul pentru ca o persoană să fie lovită de un fragment mai mare de 200 de grame desprins din staţia chineză este de 1 la 700 de milioane, potrivit CMSEO. AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria