Statul Islamic numără încă mii de combatanţi (directorul serviciilor de informaţii americane)

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) numără încă mii de combatanţi în Irak şi Siria, combatanţi care mai pot reprezenta o ameninţare în Orientul Mijlociu (OM) şi dincolo de această regiune, a declarat marţi directorul serviciilor americane de informaţii Dan Coats, transmite AFP.

Statul Islamic "controlează încă mii de combatanţi în Irak şi Siria", susţine Coats într-un raport remis Congresului SUA. Gruparea "are în continuare opt ramuri, mai mult de zece reţele şi mii de combatanţii dispersaţi prin lume, în pofida pierderilor semnificative în ceea ce priveşte liderii şi teritoriile", a adăugat el.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, spre surpriza generală, înainte de Crăciun, că intenţionează să-i retragă pe cei circa 2.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în nordul Siriei. Este vorba de forţele speciale prezentate ca având menirea să combată gruparea SI şi să antreneze forţele locale în zonele recucerite din mâinile jihadiştilor. Trump estimează că SI "practic a dispărut" şi că forţele americane "trebuie să revină acasă, la familiile lor, şi să combată totodată ceea ce rămâne din SI".

Referitor la Coreea de Nord, Dan Coats consideră că "este puţin probabil" ca aceasta să-şi abandoneze toate armele sale nucleare şi capacităţile de producţie, în pofida promisiunilor sale de "denuclearizare completă" şi speranţelor exprimate de preşedintele american Donald Trump.

"Evaluările noastre continuă să arate că este puţin probabil ca Phenianul să-şi abandoneze toate armele sale nucleare şi capacităţile de producţie", a explicat directorul serviciilor americane de informaţii.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

3 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

4 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …

5 Olguța Vasilescu, delir dement: „Covidul nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri…