ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 1 MARTIE

ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 1 MARTIE

* Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă sau a altor garanţii reale mobiliare în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară - RNPM (fosta Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare), informează instituţia printr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

* Rezervele valutare la Banca Naţională a României au urcat la 32,491 miliarde de euro în februarie, de la 31,922 miliarde de euro la 31 ianuarie 2019, iar rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, potrivit datelor Băncii Naţionale a României remise vineri AGERPRES.

* Preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene a reuşit să ajungă în primele două luni la un acord pentru patru dosare foarte importante, şi anume Directiva legată de informaţiile din sectorul public, Platformele de afaceri, Programul privind Europa Digitală şi Directiva privind drepturile de autor, a declarat, vineri, la finalul Reuniunii informale a miniştrilor în domeniul comunicaţiilor (TTE) de la Palatul Parlamentului, vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul european în domeniul digital, Andrus Ansip.

* Excedentul financiar pe care îl are Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) se va regăsi foarte curând într-o schemă de ajutor de stat cu alocări financiare către sectorul public şi sectorul privat pentru transformarea digitală şi, ca atare, reglementatorul pieţei va fi în poziţia să se întoarcă spre operatorii de telefonie mobilă şi să solicite o contribuţie la costul de funcţionare, a declarat, vineri, la Palatul Parlamentului, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

* Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, va participa, în perioada 4 - 5 martie, la o conferinţă la nivel înalt privind viitorul politicii de coeziune în următoarea perioadă bugetară 2021 - 2027, ce va avea loc la Drubrovnik, în Croaţia.

* Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi în valoare de 2,47 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna martie, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 1,8 miliarde de lei prin redeschiderea unor emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 270 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

* Constituirea Centrului de Competenţă în Securitate Cibernetică este un dosar la care Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene ţine foarte mult, iar la sfârşitul celor şase luni de mandat îmi doresc să putem spune că avem o evoluţie semnificativă, dacă nu chiar o finalizare a acestui demers, a declarat, vineri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, la finalul Reuniunii informale a miniştrilor în domeniul comunicaţiilor (TTE) de la Palatul Parlamentului.

* Comercianţii de produse energetice în sistem angro nu vor mai fi obligaţi să deţină spaţii de depozitare a acestora, potrivit unui proiect de ordin iniţiat de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

* Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi Capital Media Production vor premia joi, 7 martie, doamnele din business, în cadrul evenimentului "Women in Economy", ce va avea loc la Opera Naţională Bucureşti.

* Metrorex a făcut demersuri pentru montarea panourilor de siguranţă, urmând să fie lansată o licitaţie pentru studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, iar apoi, după definitivarea şi avizarea/aprobarea documentaţiilor tehnico-economice, se va demara procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie a acestui sistem de siguranţă.

* Creşterea comerţului bilateral şi deschiderea pieţelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu pentru companiile din România au reprezentat temele principale ale discuţiilor la cea de-a treia sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, Ştiinţifică şi Tehnică din Egipt, informează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

* Banca Naţională a Bulgariei a informat vineri că vice-guvernatorul responsabil cu supervizarea bancară, Dimitar Kostov, a comunicat Consiliului de administraţie că are intenţia de a-şi prezenta demisia Parlamentului, informează Reuters.

* Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în februarie mai mult decât estimau economiştii, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac faţă turbulenţelor de pe plan internaţional, transmit DPA şi Reuters.

* Guvernele din Olanda şi Franţa vor emite recomandări comune de strategie pentru Air France-KLM, au anunţat vineri miniştrii de Finanţe din cele două ţări, în încercarea de a rezolva divergenţele provocate de decizia surprinzătoare a statului olandez de a prelua o participaţie de 14% la operatorul aerian, transmit AFP şi Reuters.

* Producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei îi va recompensa pe angajaţii care deţin acţiuni cu o majorare a dividendelor în numerar, care valorează miliarde de dolari, conform unei surse din companie şi a calculelor Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…