ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 7 OCTOMBRIE

ŞTIRILE SERII - ECONOMIC - 7 OCTOMBRIE

* Emiterea Ordonanţei 114/2018 nu a fost justificată, cel puţin pentru domeniul energiei electrice, deşi la vremea respectivă s-a spus că au fost distorsiuni în piaţă şi din această cauză a fost nevoie de o intervenţie, a afirmat, luni, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, la conferinţa anuală organizată de InvesTenergy.

* Vremea se va încălzi pe parcursul următoarelor două săptămâni, după o perioadă în care valorile termice scăzuseră semnificativ la nivelul întregii ţări, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni şi valabilă pentru perioada 7 - 20 octombrie 2019.

* Românii vor să lucreze în străinătate, în condiţiile în care de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat aproape două milioane de aplicări pentru joburile din afara ţării, iar Germania, Marea Britanie şi Olanda sunt ţările care au atras cei mai mulţi candidaţi, arată datele publicate, luni, de către o platformă de recrutare online.

* Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică luni pe pagina sa de internet anunţul de intenţie privind desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pentru următorii cinci ani, iar orice furnizor de servicii poştale autorizat, care doreşte să obţină această calitate, poate să depună, în următoarele 30 de zile, o cerere de desemnare împreună cu documentele conexe necesare.

* Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat luni acordarea unui împrumut de 21,1 milioane de euro pentru a sprijini reabilitarea termică a 400 de clădiri rezidenţiale din sectorul 2 al Bucureştiului, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

* Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (SNN) şi Consorţiul Falcon, format din Ansaldo Nucleare, ENEA şi ICN, au semnat săptămâna trecută un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generaţie IV, Alfred, a anunţat, luni, societatea.

* Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 34 luni, la un randament mediu de 3,51% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

* Domeniile financiar-contabilitate, inginerie şi transport ocupă primele trei poziţii în topul căutărilor efectuate în luna septembrie de către candidaţii români, cu peste 74.000 de căutări în total şi cu 24% mai multe decât în luna anterioară, arată datele publicate, luni, de către o platformă de recrutare online.

* Prima ediţie a evenimentului de plogging "Clean&Run" a adunat la start, în weekend-ul abia încheiat, peste 85 de voluntari care au reuşit să strângă din Pădurea Băneasa o cantitate de 200 de kilograme de deşeuri, informează organizatorii, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

* Situaţia din piaţa de energie electrică, produsă din gaze naturale, nu este mai bună în prezent, în condiţiile în care investiţia privind centrala de la Iernut nu este finalizată, motiv pentru care au fost reconfigurate vechile capacităţi de producţie, a declarat, luni, secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan, la conferinţa InvesTenergy.

* Inspectorii vamali au confiscat, în urma unor controale efectuate în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Călăraşi, peste 18 tone de tutun, în valoare de 560.000 de euro, a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, Direcţia Generală a Vămilor (DGV).

* Compania aeriană olandeză KLM a operat, în 2018, peste 1.500 de zboruri pentru care a utilizat biocombustibil, iar la nivel mondial a transportat 34,1 milioane de pasageri, arată datele operatorului, prezentate, luni, într-o conferinţă de presă dedicată celor 100 de ani de existenţă.

* Proprietarii pădurilor din Cehia se confruntă cu pierderi în valoare de 40 miliarde coroane (1,7 miliarde euro) numai în acest an din cauza pagubelor provocat de răspândirea gândacului de scoarţă care devastează pădurile de conifere, a estimat luni un centru de reflexie, informează Reuters.

* Exporturile de armament ale Germaniei au crescut cu 75% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ceea ce înseamnă că pe ansamblul anului 2019 ar putea atinge un nou record, informează agenţia DPA citând un răspuns la o interpelare parlamentară.

* Economia Greciei ar urma să înregistreze o creştere de 2% anul acesta şi de 2,8% anul viitor, conform proiectului de buget pe 2020 care ar urma să se discute luni în Parlamentul de la Atena, ţara fiind în grafic pentru a îndeplini ţinta de excedent bugetar primar convenită cu creditorii internaţionali, transmit Bloomberg şi publicaţia Kathimerini.

* Daimler AG ar putea fi nevoit să recheme la service 260.000 de furgonete mai vechi Mercedes Sprinter după ce Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a avertizat producătorul auto că vehiculele ar putea avea instalate dispozitive capabile să reducă emisiile în cadrul testelor de laborator, a anunţat săptămânalul german Bild am Sonntag, transmit AP şi Reuters.

* Consumul privat în Germania ar urma să rămână solid în următoarele luni, în pofida încetinirii economiei, a previzionat luni Asociaţia Comercială Germană (HDE), transmite DPA.

* Jumătate din cele mai mari bănci din zona euro nu ar supravieţui unei penurii de numerar de şase luni, cele mai vulnerabile fiind firmele mai mari şi subsidiarele instituţiilor străine, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene publicat luni, transmite Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…