Stoltenberg afirmă că armata ucraineană a primit aproape tot ajutorul militar promis: Câte tancuri au ajuns în Ucraina

Stoltenberg afirmă că armata ucraineană a primit aproape tot ajutorul militar promis: Câte tancuri au ajuns în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că partenerii occidentali au livrat aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei.

Jens Stoltenberg FOTO Arhivă

„Peste 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate”, a spus Stoltenberg într-o conferinţă de presă cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Potrivit șefului NATO, armata ucraineană a primit Șeful peste 1.550 de vehicule blindate, 230 tancuri și alte echipamente, inclusiv „cantități vaste de muniție”.

În plus, NATO a „instruit și echipat peste nouă brigăzi blindate ucrainene noi, lucru care va pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recâștige teritoriu ocupat”, a subliniat Stoltenberg.

NATO va susține Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, a reiterat el.

Jens Stoltenberg a mai declarat că Alianța Nord-Atlantică va prezenta la summitul său de la Vilnius, programat pe 11 și 12 iulie, un plan multianual de sprijin pentru Ucraina, precum și de consolidare a capacităților defensive ale statelor membre. „Într-o lume mai periculoasă trebuie să investim mai mult și mai bine în apărarea noastră”, a afirmat șeful NATO.

Pe de altă parte, Stoltenberg a salutat discuția dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul chinez Xi Jinping.

Într-un mesaj difuzat miercuri seara, șeful statului ucrainean și-a exprimat dorința ca statul chinez să-și utilizeze „influența politică” pentru soluționarea războiului din țara sa în baza „forței principiilor și a regulilor”.

Zelenski a menționat totodată că a avut o discuție „lungă şi destul de raţională” cu Xi și și-a exprimat speranța că acest contact ar putea da un impuls puternic relaţiilor dintre ucraineano-chineze.

La rândul său, Xi Jinping şi-a anunţat intenţia de a trimite un emisar special în Ucraina şi în alte ţări pentru a avea schimburi de opinii despre găsirea unei soluţii politice la războiul declanșat de Vladimir Putin.

China încă dă semne că susţine Rusia în acest conflict, poziţie pentru care şi-a atras numeroase critici pe plan internaţional.

După ce a rezistat atacurilor întreprinse de ruși pe parcursul iernii pe frontul de est, armata ucraineană se pregăteşte de contraofensivă.

Rusia a declanșat la 24 februarie 2022 un război neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei. Presată să cedeze teritorii în schimbul păcii, conducerea de la Kiev condiționează orice discuții în acest sens de retragerea invadatorilor ruși din teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate de Rusia în toamna anului trecut şi din peninsula Crimeea, ocupată încă din primăvara anului 2014.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”