Strutinski: Voi prezenta Comisiei SRI documente din care reiese că binomul DNA-SRI mi-a inventat dosare

Strutinski: Voi prezenta Comisiei SRI documente din care reiese că binomul DNA-SRI mi-a inventat dosare

Omul de afaceri Sorin Strutinski a declarat miercuri că va prezenta Comisiei de control al activității SRI o serie de documente din care reiese că în perioada 2009 - 2015 a fost supravegheat pe mandate de siguranță națională de "binomul DNA - SRI" și că ulterior i-au fost "inventate" dosare cu ajutorul unor "martori vulnerabili sau oameni sub acoperire".

"Am un set de documente pe care vreau să le depun astăzi în comisie referitor la toată perioada aceasta 2009 — 2015 în care am fost supus unor măsuri de supraveghere din partea binomului SRI — DNA. Sunt mandatele pe siguranță națională obținute pe Legea 535, raportat la Legea 51, articolul 3 , literele f și l, obținute începând cu 28.04.2009, cel puțin acestea sunt în posesia mea, care au continuat timp de patru — cinci ani de zile. Ulterior, din aceste convorbiri, probabil, s-au identificat martori vulnerabili... Timp de cinci ani de zile m-au interceptat zi de zi — audio, video, foto, emailuri, absolut tot. După care mi-a inventat niște dosare DNA-ul cu ajutorul unor martori vulnerabili sau chiar cu oameni sub acoperire. (...) Sunt mandate de interceptare, mandate de supraveghere emise la cererea PÎCCJ, pe când doamna Kovesi era procuror-șef, la cererea SRI-ului", a susținut Sorin Strutinsky înainte de intrarea la audieri la Comisia parlamentară de control al activității SRI, întrebat ce documente va prezenta în fața parlamentarilor.

Omul de afaceri a precizat că nu a avut niciodată vreo calitate într-un dosar de siguranță națională.

"Nu știu să fi făcut fapte care să aibă legătură cu atingerea acestui drept al României, de siguranță națională, nu mi s-a comunicat nimic. Am constatat că am fost urmărit, din dosare publice deja, și cer comisiei, care e singura ce poate interveni într-o formă sau alta, să clarifice implicarea SRI în această activitate de urmărire penală pe care eu o consider evidentă", a spus Strutinsky.

El a menționat că "probele" aflate în posesia sa sunt din dosare publice.

"Sunt din dosare publice, abia acum anumite dosare au ajuns în instanță și am putut avea acces la ele, unele sunt din dosarele mele", a afirmat Strutinsky.

Omul de afaceri a adăugat că nu știe ce a declarat Daniel Dragomir la Comisia SRI, precizând că documentele pe care le va prezenta sunt descoperite de el, dar că o parte din afirmațiile fostului ofițer SRI și le însușește. "Sunt evidente", a arătat el.

În același context, senatorul PSD Claudiu Manda, președintele Comisiei de control al activității SRI, a declarat că prezența lui Strutinsky la forul pe care îl conduce este urmare a unui memoriu pe care omul de afaceri l-a depus, evitând să răspundă, întrebat de presă în acest sens, dacă cel audiat este în lista celor 65 de persoane indicate de fostul colonel SRI Daniel Dragomir.

"Nu pot să răspund dacă domnul Strutinsky este pe lista celor 65 sau nu. Pot să vă spun doar că domnul Strutinsky a înaintat către Comisia de control al activității SRI, înainte să fiu eu președinte, un memoriu, săptămâna trecută a revenit, cred, cu un memoriu, și atunci am hotărât să îl invităm la comisie pentru a discuta aspecte pe care dumnealui le prezintă comisiei în ceea ce privește activitatea SRI, eventual lucruri care domnia sa consideră că au fost făcute cu nerespectarea legii sau la limita legii. Asta rămâne să ne edificăm noi și după aceea să întrebăm la SRI dacă lucrurile acestea sunt adevărate și cum s-au derulat", a precizat Manda.

Fiind întrebat despre acuzele pe care i le-a adus liberalul Cezar Preda, membru al comisiei, potrivit cărora se întâlnește cu cei chemați la comisie înainte de audieri, Claudiu Manda a spus că s-a întâlnit și cu Sorin Strutinsky înainte de intrarea la comisie.

"E o chestiune pe care am discutat-o cu colegii la comisie, domnul Preda nu venise în momentul acela, plus că înainte de a intra în comisie aș fi vrut să mă pun la punct cu aceste lucruri. Sunt totuși de 14 zile în cadrul comisiei și sunt tot felul de spețe noi. Nu îi răspund domnului Preda, nu este prima declarație a domniei sale. Pot să vă spun că nu mă surprinde, nici declarația, nici canalul media folosit", a declarat șeful Comisiei de control al activității SRI.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cazul Halep ia turnuri dramatice. Verdict schimbat când s-a aflat identitatea jucătoarei, scriu americanii

2 Sports Illustrated publică o informație care dinamitează cazul Halep

3 VIDEO Dramoletă PSD / Amanta lui Buzatu a început să țipe și i s-a făcut rău în timpul flagrantului, când a fost dată jos din mașină de mascați

4 Ultima știre despre fata cea mare a lui Gabi Balint este că a renunțat la sutien...

5 VIDEO Controverse după ce tânăra generație a aflat că Aguilera a concurat la Cerbul de Aur și a plecat acasă învinsă de Narcisa Suciu