Studiu ANA: România - pe ultimele locuri la consumul de droguri în Europa

Studiu ANA: România - pe ultimele locuri la consumul de droguri în Europa

România continuă să se numere printre ţările cu cel mai scăzut consum de droguri în Europa, iar cele mai consumate droguri ilicite în ţara noastră sunt noile substanţe psihoactive (NSP), canabisul, cocaina/crack, medicamentele fără prescripţie medicală, ecstasy, potrivit unui studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Cele mai scăzute valori ale consumului de droguri în România sunt înregistrate pentru heroină, LSD, amfetamine, solvenţi/inhalante, relevă cel de-al şaselea studiu de prevalenţă a consumului de droguri în populaţia generală - GPS 2019, unul dintre cei cinci indicatori epidemiologici cheie utilizaţi la nivel mondial şi european în monitorizarea fenomenului drogurilor.

"România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, situându-se sub media europeană a consumului pentru majoritatea drogurilor, chiar pe ultimele locuri. (...) Consumul experimental (cel puţin o dată în viaţă), la nivelul populaţiei generale, este de 10,7%. Prevalenţa în ultimul an (consumul recent) este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună (consumul actual), se observă o prevalenţă de 3,9%", se arată într-un comunicat al ANA, transmis, vineri, AGERPRES.

În funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează pe segmentul 15 - 34 ani. Pentru segmentul de vârstă (35 - 44 ani), se înregistrează prevalenţe de peste 3 ori mai mici.

Drogurile pentru care se înregistrează scăderi ale prevalenţei consumului de-a lungul vieţii sunt LSD, medicamente fără prescripţie medicală, solvenţi/ inhalante şi amfetamine.

Colectarea datelor pentru realizarea studiului a avut loc în perioada octombrie - noiembrie 2019, iar analiza şi interpretarea acestora s-au realizat în anul 2020, fiind efectuat pe un eşantion de 7.200 respondenţi, cu o supraeşantionare pe regiunea Bucureşti-Ilfov, de 1.500 de subiecţi.

Studiul în populaţia generală (General Population Survey) se desfăşoară în majoritatea statelor Uniunii Europene şi are drept scop obţinerea de informaţii privind dimensiunea şi tendinţele consumului diferitelor droguri în populaţie, prin determinarea prevalenţei şi stabilirea modelelor de consum.

Pornind de la faptul că la baza politicilor de prevenire a consumului de droguri stau evidenţele ştiinţifice, Agenţia Naţională Antidrog elaborează şi dezvoltă programe coerente, structurate şi eficiente de prevenire a consumului de droguri şi, totodată, implementează programe şi strategii preventive de informare a categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale uzului, abuzului şi dependenţei de droguri.

În acest sens, ca urmare a implementării de către ANA, în perioada anilor 2017 - 2018, a campaniei de prevenire a consumului de canabis, intitulată "#POTALTFEL", consumul acestui drog în populaţia generală prezintă cel mai mic ritm de creştere din ultima decadă, precizează sursa citată.

De asemenea, având în vedere creşterea sesizată pentru consumul de noi substanţe psihoactive, ANA implementează, începând din luna martie a acestui an, campania naţională media de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive "Fii Liber!". AGERPRES/ (AS - autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

2 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

3 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

4 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile

5 Profesorul Fukuyama / Ucraina va învinge!