STUDIU Pentru români, libertatea este mai importantă decât egalitatea. Psiholog: „Trăim în secolul trecut”

STUDIU Pentru români, libertatea este mai importantă decât egalitatea. Psiholog: „Trăim în secolul trecut”

Dacă trebuie să aleagă între libertate şi egalitate, românii aleg în general libertatea, iar între libertate şi siguranţă, optează pentru siguranţă. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), care este cea mai veche fundaţie politică din Germania. Acesta a fost publicat în Monitorul Social sub titlul „Ierarhia valorilor la români”.

Ancoraţi în trecut

Raportul arată şi că tinerii optează pentru egalitate într-o proporţie mai mare decât vârstnicii, dar diferenţele nu sunt semnificative. Mai exact, când vorbim de persoanele peste 65 de ani, o să vedem că 70% aleg libertatea şi 20% egalitatea, în timp ce 10% nu ştiu ce să aleagă. Persoanele între 18 şi 34 de ani tot libertatea o aleg în proporţie de 64%, iar 33% ar alege egalitatea. Şi românii cu venituri mari optează tot pentru libertate când sunt puşi să aleagă între aceasta şi egalitate. În fine, cei cu venituri mici preferă siguranţa mai frecvent decât cei cu venituri mari atunci când trebuie să aleagă libertatea sau siguranţa.

Psihologul Mihai Copăceanu susţine că rezultatele studiului demonstrează că românii au concepţii oarecum învechite, care nu ţin pasul cu tendinţele actuale.

„Ierarhia valorilor la români reflectă societatea în care trăim. În secolele trecute societăţile europene au luptat mult pentru libertate, cu preţul vieţii, libertate pe care au obţinut-o, iar în acest secol lupta este pentru egalitate, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, între persoane care au anumite nevoi, între etnie, rasă sau religie. Din păcate, conform acestui sondaj, românii încă au rămas ancoraţi în trecut, nu au trecut la un nivel superior, şi anume acela de a prefera egalitatea. Procentajul ridicat al românilor care optează pentru libertate (70%) este un indicator clar că romanii nu valorizează egalitatea, drept dovadă ne confruntăm zilnic cu situaţii de inegalitate, discriminare, abuz şi superioritate. Tinerii care se confruntă mai des cu situaţii de inegalitate preferă egalitatea. Tinerii, din fericire, au alte valori comparativ cu generaţia peste 50 de ani. Ceea ce mă bucură. Încă o dovadă că oamenii cu venituri mari îşi schimbă şi valorile, drept dovadă ei preţuiesc mai degrabă libertatea, iar cei cu venituri mici, care se confruntă cu nesiguranţă (inclusiv de ordin economic-financiar) aleg, între cele două valori, siguranţa. Cred că sondajul reflectă corect valorile societăţii romaneşti. Şi cred că încă avem nevoie de eforturi colective, multisectoriale (educaţionale, politice) de a întări valorile esenţiale, de a lupta pentru egalitate”, a precizat, pentru „Adevărul”, Mihai Copăceanu.

Balansul tinerilor între libertate şi egalitate

La rândul său, psihologul Keren Rosner susţine că este normal ca tinerii să opteze pentru libertate şi egalitate.

„Tinerii de acum s-au născut într-o lume liberă, nu ştiu altfel. Au fost liberi în exprimare şi au avut tot timpul libertatea de a călători. Apoi, tot ei vor şi egalitate pentru că mulţi au fost încă din şcoală victimele discrepanţei de şanse şi, în mod ideal, ar vrea o egalitate a acestora pentru toţi. Nu toţi tinerii au avut parte de vacanţe în străinătate cu părinţi, nu toţi au putut purta haine de firmă, nu toţi au beneficiat de aceleaşi şanse de a învăţa, şi mă refer la meditaţii sau studii în străinătate. Se simt frustraţi. În plus, cei din familii mai înstărite au şi conexiunile necesare pentru a se angaja într-un post mai bun decât ceilalţi tineri, ca să nu mai vorbim în comparaţie cu tinerii din mediul rural. În fine, persoanele cu posibilităţi financiare mari optează evident pentru libertate. Vor libertatea în absolut toate domeniile şi poate uneori chiar şi exagerează. Siguranţa o au oricum, iar egalitatea nu îi interesează, ba chiar îi supără, probabil. Ei se văd oricum superiori şi nu vor egalitate din principiu, spre deosebire de cei cu posibilităţi materiale mai slabe, care optează pentru aceasta precum şi pentru siguranţa zilei de mâine”, a precizat psihologul Keren Rosner.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...