SUA au cheltuit 73 miliarde de dolari pentru serviciile de informații în 2017

SUA au dedicat 73 de miliarde de dolari activității lor de spionaj civil și militar în 2017, atât pe teritoriul Statelor Unite, cât și în străinătate, potrivit unor cifre oficiale publicate miercuri, citate de AFP.

Ministerul Apărării american a anunțat într-un comunicat că bugetul ce i-a fost atribuit pentru activități de informații militare în anul fiscal încheiat în septembrie a fost de 18,4 miliarde de dolari.

"Nu vor fi date publicității alte cifre sau detalii, întrucât acestea rămân clasificate ca secret de apărare din motive de securitate națională ", a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Luni, Direcția de Informații Naționale (DNI) din SUA a anunțat că bugetul alocat în cursul anului fiscal activităților de informații civile s-a ridicat la 54,6 miliarde de dolari.

Aceste două bugete reprezintă două principale componente ale bugetului de informații americane, indică pe site-ul său DNI, care supervizează 16 agenții americane de informații.

În plus la agențiile de informații propriu-zise — Agenția Centrală de Informații (CIA), Agenția de Informații de Apărare (Defense Intelligence Agency-DIA), Agenția Națională de Securitate (National Security Agency—NSA), Agenția Națională Geospațială (National Geospatial Agency—NGA), Oficiul Național de Recunoaștere (National Reconnaissance Office—NRO) — acest buget acoperă activitățile birourile de informații a patru armate (infanteria, Navy SEAL, marina și forțele aeriene).

El cuprinde de asemenea activitățile de informații ale ministerelor Energiei, Securității Interne și Afacerilor Externe, precum ale Gărzii de Coastă, FBI, Agenției antidrog DEA și Trezoreriei.

Una dintre recomandările comisiei de anchetă asupra atentatelor de la 11 septembrie 2001 era ca agențiile de informații americane să-și publice bugetul. Astfel ele procedează din 2011, în termen de 30 de zile de la încheierea anului fiscal, sub forma acestor două cifre globale care acopera activitățile civile, pe de o parte, pe cele militare, pe de alta, fără a se distinge distribuția lor geografică.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

2 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 ALERTĂ Zece polițiști bucureșteni, infectați cu coronavirus. Sediul instituției ar putea fi relocat

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere