SUA: Camera Reprezentanților a adoptat o lege care le permite americanilor cu autorizație de port-armă să călătorească înarmați în orice stat

SUA: Camera Reprezentanților a adoptat o lege care le permite americanilor cu autorizație de port-armă să călătorească înarmați în orice stat

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat miercuri o lege care le oferă șansa tuturor persoanelor ce dețin un permis local de port-armă să călătorească înarmate în oricare din statele americane, informează AFP, Reuters și EFE.

Textul propus de republicani a fost adoptat cu o majoritate de 231 de reprezentanți, inclusiv șase democrați. Împotriva sa au votat 198 de aleși, dintre care 14 republicani. Măsura mai trebuie să treacă și de Senat, ceea ce nu este totuși sigur.

Legea reprezintă o prioritate pentru puternica organizație de lobby în favoarea armelor National Rifle Association (NRA). Denunțată în schimb de asociațiile de luptă împotriva violențelor cu arme de foc, măsura vizează mai exact autorizarea transportării oriunde pe teritoriul SUA a unei arme "ascunse" — în haine, pantofi sau portbagajul mașinii. În prezent, toate statele americane prevăd această posibilitate pentru cetățenii lor, dar în 28 este necesară prezentarea unui permis de port-armă mai mult sau mai puțin greu de obținut.

În practică, în unele locuri cum sunt California sau New York obținerea unui astfel de permis este foarte dificilă, solicitantul fiind obligat să-și justifice necesitatea de a se deplasa înarmat cu "motive întemeiate". Dar în 41 din 50 de state americane cetățenii nu trebuie să vină cu mare lucru pentru a obține un permis de a purta asupra lor arme disimulate, a explicat Gregg Carter, expert la Bryant University.

În opinia NRA, permisul de port-armă ar trebui tratat fie la fel ca permisul de conducere, a cărui valabilitate, odată acordat într-un stat, este recunoscută peste tot în SUA.

Dar, după cum avertizează organizația antiproliferare ''Everytown for Gun Safety'', legea adoptată miercuri de Camera Reprezentanților "va permite nenumăraților hărțuitori și autori de violențe conjugale să se deplaseze înarmați peste tot în țară".

Susținătorii legii au evocat și tragedia de luna trecută din Texas, în care un bărbat a tras cu arma proprie într-un atacator care deschisese focul asupra enoriașilor dintr-o biserică, omorând 26 de oameni. Ulterior, atacatorul a fost găsit mort în mașina sa. "Știm că cetățenii care au la ei o armă ascunsă nu doar că sunt mai bine pregătiți pentru autoapărare, dar pot să-i apere și pe alții", a susținut președintele Comisiei Juridice a Camerei, republicanul Bob Goodlatte.

Textul adoptat miercuri prevede de asemenea întărirea sistemului național de verificare a cazierului celor care solicită permise de port-armă și cere un studiu asupra dispozitivelor de genul celor folosite în masacrul din octombrie din Las Vegas, unde un pensionar a ucis 58 de oameni și a rănit aproape 500 după ce a deschis focul asupra spectatorilor de la un concert de muzică country, folosind arme modificate astfel încât să mărească viteza de tragere.

Peste o săptămână, se împlinesc cinci ani de la masacrul de la școala Sandy Hook din Connecticut, în care și-au pierdut viața 20 de copii și șase adulți împușcați de un dezechilibrat mintal. Până acum, în 2017 în SUA au murit 14.412 oameni și 29.277 au fost răniți în incidente legate de arme de foc, conform organizației Gun Violence Archive.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

4 Rusia decide în locul lor? / Pe 16 noiembrie, Austria a semnat la București declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului …

5 VIDEO Rareș Bogdan / Cancelarul Nehammer a amintit că Austria a fost imperiu. M-a șocat