SUA: Democraţii denunţă concedierea de către preşedintele Trump a unui inspector care îl ancheta pe Mike Pompeo

SUA: Democraţii denunţă concedierea de către preşedintele Trump a unui inspector care îl ancheta pe Mike Pompeo

Doi congresmeni democraţi au lansat sâmbătă o anchetă parlamentară privind demiterea de către preşedintele Donald Trump a unui inspector general din cadrul Departamentului de Stat care realiza o anchetă internă în legătură cu şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, informează AFP şi Reuters.

Ancheta privind demiterea lui Steve Linick, inspector general în cadrul Departamentului de Stat, a fost anunţată de Eliot Engel, preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor şi de senatorul democrat Bob Menendez. "Contestăm absolut demiterea inspectorilor generali pe motive politice", au scris Engel şi Menendez într-un comunicat de presă comun.

Potrivit acestora, Linick ancheta plângeri referitoare la modul în care secretarul de stat Mike Pompeo a abuzat de serviciile unui înalt funcţionar pentru îndeplinirea unor sarcini cu caracter personal pentru el şi soţia sa.

Şeful diplomaţiei americane călătoreşte frecvent în întreaga lume la bordul aeronavelor guvernamentale împreună cu soţia sa, Susan Pompeo, ceea ce ridică semne de întrebare având în vedere faptul că soţia demnitarului nu are niciun rol oficial. Anul trecut, CNN a informat că un lansator de alertă a reclamat faptul că personalul ce asigură securitatea diplomatică primea sarcini precum îngrijirea câinelui familiei sau cumpărarea de produse alimentare.

"Faptul că domnul Linick a fost înlăturat din funcţie în mijlocul unei astfel de investigaţii sugerează cu tărie că este vorba de un act de represalii ilegal", a spus Engel.

Cei doi aleşi democraţi solicită ca înalţii oficiali guvernamentali să păstreze toate documentele referitoare la această concediere şi să le transmită comisiilor responsabile de anchetă până pe 22 mai.

Potrivit CNN, Mike Pompeo însuşi a susţinut demiterea lui Steve Linick şi l-a ales personal pe înlocuitorul acestuia în persoana lui Stephen Akard, fost colaborator al vicepreşedintelui Mike Pence.

Conform legislaţiei americane, executivul trebuie să notifice Congresul cu 30 de zile înainte referitor la intenţia de a demite un inspector general, pentru a permite parlamentarilor să o poată contesta.

Lidera Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că Linick a fost "pedepsit pentru că şi-a îndeplinit onorabil datoria de a proteja Constituţia şi securitatea noastră naţională".
"Preşedintele trebuie să renunţe la acest obicei de a recurge la represalii şi răzbunare împotriva funcţionarilor care lucrează în serviciul securităţii americane, în special în această perioadă de urgenţă globală", a spus Pelosi.

De la achitarea sa în procedura de destituire din Congres în luna ianuarie, preşedintele Trump a atacat frecvent ceea ce el numeşte "statul profund", criticându-i pe oficialii federali pe care îi acuză că îi obstrucţionează acţiunile. El a transferat sau a demis inspectori generali în cadrul Pentagonului, al serviciului de informaţii sau al Departamentului Sănătăţii, precum şi pe un înalt oficial ştiinţific, Rick Bright, care până la sfârşitul lunii aprilie a condus agenţia responsabilă pentru vaccinuri (BARDA). Bright susţine că a fost demis pentru că s-a opus utilizării pe scară largă a hidroxiclorochinei, un medicament lăudat de Donald Trump, dar fără o eficacitate riguros dovedită.

Inspectorii generali au competenţe interne de anchetare independente în cadrul fiecărui minister.

Procuror cu experienţă, Linick a fost numit în 2013 de preşedintele Barack Obama pentru a supraveghea modul în care sunt cheltuite cele 70 de miliarde de dolari din bugetul diplomaţiei americane.

Mike Pompeo, în vârstă de de 56 de ani, este un colaborator apropiat al preşedintelui Donald Trump şi unul din puţinii care a reuşit să evite orice divergenţă vizibilă cu un şef de stat impulsiv şi imprevizibil. El a preluat pe 26 aprilie 2018 funcţia de secretar de stat, urmându-i lui Rex Tillerson, care a avut o relaţie furtunoasă cu Donald Trump. În ultimele luni, Pompeo a imprimat o schimbare a diplomaţiei americane şi a promovat, contrar opiniei multor oameni de ştiinţă, teoria potrivit căreia pandemia COVID-19 a început într-un laborator chinezesc.

Linick a jucat un rol minor anul trecut în procedura de destituire a preşedintelui Trump, transmiţând Congresului documente ale avocatului preşedintelui, Rudy Giuliani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…