SUA desfășoară trupe în Bulgaria în cadrul misiunii NATO de consolidare a flancului său estic

Trupe americane au fost desfășurate miercuri în Bulgaria și vehicule blindate și armament greu urmează să ajungă până la sfârșitul săptămânii în țară în cadrul misiunii NATO ce vizează consolidarea capacității de apărare a Europei de est, a anunțat Ministerul bulgar al Apărării, relatează Reuters.

Desfășurarea de trupe SUA la baza militară de la Novo Selo, în estul Bulgariei, face parte din operațiunea Atlantic Resolve și are drept scop să semnaleze Rusiei angajamentul aliaților față de aliații săi est-europeni, a precizat ministerul.

În cadrul strategiei convenite în iulie anul trecut de liderii Alianței, NATO își consolidează prezența în regiune în cadrul celei mai ample operațiuni de acest gen de după încheierea Războiului Rece pentru a-și liniști membrii estici alarmați de preluarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Jim Mattis, în prima sa vizită în Europa în calitate de ministru american al apărării, a declarat miercuri că președintele Donald Trump sprijină ferm NATO. În timpul campaniei prezidențiale, Trump a criticat aspru Alianța Nord-Atlantică pe care a numit-o 'depășită'.

Mattis și-a avertizat însă aliații NATO la Bruxelles că SUA își vor diminua implicarea în cadrul alianței dacă ceilalți membri nu își sporesc cheltuielile pentru apărare.

Ministerul bulgar al Apărării a anunțat că aproximativ 120 de soldați americani au ajuns la baza militară de la Novo Selo.

Desfășurarea de trupe americane pe flancul estic al NATO include peste 80 de tancuri de luptă și sute de vehicule blindate. Unitatea militară va fi desfășurată prin rotație în mai multe țări, inclusiv în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și România.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

3 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!