SUA: Donald Trump aduce un omagiu tardiv victimelor agresiunii de la Portland

SUA: Donald Trump aduce un omagiu tardiv victimelor agresiunii de la Portland

Președintele american, Donald Trump, a calificat luni ca "inacceptabilă" uciderea a doi bărbați care au încercat să oprească o agresiune islamofobă, vineri, la Portland (nord-vestul SUA), după mai multe apeluri care i-au cerut să condamne aceste violențe, relatează AFP.

"Violentele atacuri care au avut loc vineri la Portland sunt inacceptabile. Victimele s-au opus urii și intoleranței. Rugăciunile noastre îi însoțesc", a scris Donald Trump luni pe Twitter pe contul prezidențial @POTUS, și nu pe contul său personal unde comunică de obicei și care este urmărit de aproape 31 de milioane de abonați.

Ricky John, 53 de ani, și Taliesin Namkai-Meche, 23 de ani, au fost înjunghiați mortal vineri de un individ care insulta două tinere, dintre care una purta un văl islamic, într-un tramvai din Portland (statul Oregon).

Crima a provocat o puternică emoție la Portland și în restul Statelor Unite unde mai mulți responsabili politici i-au salutat ca fiind "eroi".

Hillary Clinton a reacționat a doua zi după tragedie pe contul său de Twitter, afirmând că "nimeni nu trebuie să suporte acest tip de abuz rasist. Nimeni nu ar trebui să-și piardă viața pentru a-l împiedica".

Dan Rather, un jurnalist american de renume, a publicat duminică o scrisoare deschisă președintelui Trump cerându-i să iasă din tăcerea sa, chiar dacă "această poveste nu se potrivește cu viziunea voastră asupra lucrurilor".

"Sper că vă veți găsi timp pentru a lua act" de aceste crime, a adăugat Dan Rather.

Numeroase voci s-au indignat de absența unei reacții a Casei Albe și a lui Donald Trump care, totuși, a scris 13 mesaje pe Twitter de la revenirea sa la Washington, sâmbătă, după turneul prin Orientul Mijlociu și Europa.

Autorul agresiunii, Jeremy Christian, 35 de ani, se află în prezent în detenție, pus sub acuzare printre altele pentru "omor deosebit de grav".

El este considerat ca adept al teoriei supremației rasei albe, iar pe rețele sociale au circulat fotografii în care putea fi văzut în timp ce efectua salutul nazist în cursul unei reuniuni a naționaliștilor la Portland, luna trecută.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”

5 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?