SUA: Donald Trump sesizează Curtea Supremă pentru a pune capăt programului privind tinerii imigranţi 'dreamers'

SUA: Donald Trump sesizează Curtea Supremă pentru a pune capăt programului privind tinerii imigranţi 'dreamers'

Administraţia Donald Trump a sesizat Curtea Supremă pentru a pune capăt programului cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival) care protejează tineri imigranţi intraţi ilegal în SUA pe când erau copii, relatează AFP.

Circa 1,8 milioane de persoane, numite 'dreamers', beneficiază sau îndeplinesc criteriile programului instituit în 2012, în mandatul preşedintelui Barack Obama, şi care le permite să trăiască şi să studieze în Statele Unite.

Ministerul Justiţiei a anunţat luni seara că a ocolit instanţele regionale de apel pentru a se adresa direct celei mai înalte instanţe din Statele Unite pentru a obţine eliminarea DACA.

Anunţul a fost făcut în ajunul alegerilor de la jumătate de mandat. Preşedintele Donald Trump şi republicanii şi-au concentrat campania asupra imigraţiei, aşa cum miliardarul a făcut deja pentru a câştiga alegerile prezidenţiale în 2016.

Avocatul guvernului federal la Curtea Supremă, Noel Francisco, a declarat că hotărârile pronunţate de trei tribunale de primă instanţă au împiedicat administraţia să pună capăt programului care, în opinia preşedintelui Trump, nu face decât să încurajeze oamenii să încerce să intre ilegal în Statele Unite.

Suprimarea DACA ar putea conduce la expulzarea a sute de mii de persoane care au crescut în Statele Unite după ce au intrat ilegal pe teritoriul american pe când erau copii împreună cu părinţii lor, uneori cu zeci de ani în urmă.

Mulţi dintre aceşti 'dreamers' au acum familii şi locuri de muncă şi sunt bine integraţi în societatea americană. Există 700.000 de persoane înscrise în program, iar alte 1,1 milioane sunt eligibile, însă nu sunt înregistrate.

Administraţia susţine că aceste hotărâri judecătoreşti împiedică Ministerul Securităţii Interne să pună în aplicare decretul semnat de preşedintele Trump în septembrie 2017 pentru a pune capăt programului.

'Administraţia Obama a lansat DACA fără mandat sau autorizaţie din partea Congresului sau a justiţiei; actuala administraţie poate, aşadar, să elimine DACA în orice moment', a declarat ministrul american al justiţiei Jeff Sessions.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Interesante amănunte...