SUA: Hillary Clinton a câștigat alegerile primare democrate din Carolina de Sud (televiziuni)

SUA: Hillary Clinton a câștigat alegerile primare democrate din Carolina de Sud (televiziuni)

Hillary Clinton l-a învins pe rivalul ei Bernie Sanders în alegerile primare prezidențiale democrate sâmbătă în Carolina de Sud, potrivit proiecțiilor televiziunilor americane după închiderea secțiilor de votare în acest stat din sud-estul SUA, informează Reuters și AFP. Strigătele de bucurie ale susținătorilor fostei prime-doamne au însoțit proiecțiile victoriei sale anunțate de canalele CNN, MSNBC și Fox News. Hillary Clinton era favorită în acest stat, cu două zile înainte de așa-numita "super marți" (Super Tuesday) pe 1 martie, ziua în care unsprezece state vor vota simultan.

Aceasta este a treia victorie a lui Clinton în primele patru scrutine democrate și îi consolidează statutul de candidat puternic pentru a obține nominalizarea partidului pentru alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, notează Reuters.

Victoria fostului secretar de stat în Carolina de Sud îi consolidează de asemenea poziția în rândul alegătorilor de culoare, într-o circumscripție democrată crucială unde mai mult de jumătate din electorat este de culoare.

Rezultatul ridică mai multe întrebări cu privire la Sanders, senatorul socialist democrat de Vermont, mai ales dacă va fi capabil să-și extindă sprijinul dincolo de baza sa predominantă de liberali albi, mai notează Reuters. Recunoscând șansele inegale de reușită în Carolina de Sud, Sanders a petrecut cea mai mare parte a săptămânii trecute în statele ce vor vota în martie.

"Dați-mi voie sa fiu clar asupra unui singur lucru în seara asta. Această campanie este doar începutul. Am câștigat o victorie decisivă în New Hampshire. Ea a câștigat o victorie decisivă în Carolina de Sud. Acum așteptăm Super Tuesday", a declarat Sanders într-un comunicat.

Cursa democrată devine acum mai largă, la nivel național. Unsprezece state, inclusiv șase din sud cu minorități importante unde Clinton conduce în sondaje, vor vota în ziua de "super marți" și alte patru în weekendul următor, adaugă Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski