SUA: În urma criticilor, Biden îşi explică poziţia în ce priveşte convocarea sa la procesul de 'impeachment'

SUA: În urma criticilor, Biden îşi explică poziţia în ce priveşte convocarea sa la procesul de 'impeachment'

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden, candidat pentru alegerile prezidenţialele din 2020, a declarat sâmbătă că nu există 'nicio bază legală' pentru convocarea sa la procesul de 'impeachment' împotriva preşedintelui Donald Trump, democratul încerând astfel să lămurească o declaraţie anterioară care i-a adus critici, transmite Reuters.

'Vreau să clarific ceva ce am spus ieri. În cei 40 de ani ai mei de viaţă publică, m-am conformat întotdeauna unui ordin legal şi în cei opt ani ai mei ca vicepreşedinte, biroul meu - spre deosebire de Donald Trump şi Mike Pence - a cooperat cu cererile de monitorizare legitime ale Congresului', a scris Biden pe Twitter.

'Însă nu voi pretinde că există vreo bază legală pentru citaţii republicane pentru mărturia mea în procesul de impeachment', a adăugat el.

Declaraţia intervine la o zi după ce Biden a declarat, într-un interviu pentru Des Moines Register, că nu se va conforma unei citaţii din partea Senatului, pentru că aceasta ar fi o tactică a lui Trump de a distrage atenţia de la ilegalităţile sale.

Unii experţi juridici şi comentatori l-au criticat pe fostul vicepreşedinte pentru această declaraţie, observând că refuzul Casei Albe de a răspunde convocărilor din partea Congresului a fost unul din motivele declanşării procedurii de impeachement împotriva lui Trump.

Pe 18 decembrie, preşedintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor pentru ''abuz de putere'' şi ''obstrucţionarea Congresului''. El este acuzat că a cerut Ucrainei să îl ancheteze pe democratul Joe Biden, potenţial contracandidat al său la scrutinul de anul viitor.

Revine acum Senatului să îl judece pe Trump, însă republicanii, care controlează camera superioară a Congresului, au intenţia fermă de a-l achita pe preşedinte.

Preşedinta Camerei, democrata Nancy Pelosi nu a trimis deocamdată articolele de impeachment către Senat, în încercarea de a-i presa pe republicani să ajungă la un acord cu democraţii cu privire la regulile procesului. Trump a declarat că vrea ca Biden să fie chemat să depună mărturie în acest proces.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale