SUA: Justiţia suspendă autorizaţia de imprimare de arme în 3D

SUA: Justiţia suspendă autorizaţia de imprimare de arme în 3D

Justiţia americană a suspendat temporar marţi publicarea online de planuri digitale care permit fabricarea de arme cu ajutorul unei imprimante 3D, o perspectivă care a mişcat o parte din clasa politică americană, relatează AFP.

Sesizat de urgenţă luni, un tribunal federal din Seattle a făcut dreptate solicitării unor procurori din opt state americane şi din capitala federală Washington, care îşi doreau să fie împiedicat accesul la aceste planuri.

Magistratul Robert Lasnik a precizat că va examina dosarul pe fond la o nouă audiere programată pentru 10 august.

Grupul vizat de procurori, Defense Distributed, pare să fi luat pe toată lumea prin surprindere: fondatorul său a declarat că el a publicat deja planurile pe internet.

La sfârşitul lunii iunie, după o lungă bătălie judiciară, guvernul federal a autorizat Defense Distributed să publice online scheme digitale care să permită oricui fabricarea de acasă a unei arme cu ajutorul unei imprimante 3D.

Obiectul este de plastic, dar funcţionează ca o armă reală. Este posibil să nu poată fi depistată de detectoarele de metale.

"Epoca armelor care pot fi descărcate începe cu adevărat", se arată pe site-ul grupului, fondat de Cody Wilson, un adept al libertarianismului, în vârstă de 30 de ani.

Oficial, publicarea online a unor programe de instrucţie urma să aibă loc la 1 august. Însă Wilson a declarat marţi pentru revista Wired că a publicat deja schemele la 27 iulie. Şi, conform revistei, ele "au fost deja descărcate de mii de ori".

"Este pur şi simplu o nebunie să le oferi criminalilor instrumentele pentru a imprima în 3D, printr-o simplă apăsare de buton, arme care nu pot fi depistate", a afirmat Barbara Underwood, procuroarea statului New York, care s-a alăturat procedurii în faţa justiţiei.

Cody Wilson nu pare să renunţe însă. "Intenţionez să merg în justiţie", a spus el pentru Wired. "Americanii au dreptul incontestabil de a împărtăşi această informaţie", a adăugat el.

Aproximativ 20 de procurori de stat au scris de asemenea administraţiei Trump pentru a denunţa acordul semnat cu Defense Distributed, pe care ei îl consideră "profund periculos" şi de natură "să aibă un impact fără precedent asupra securităţii publice".

Statele Unite, unde circa 30.000 de persoane mor în fiecare an din cauza armelor de foc, sunt deja profund divizate în privinţa chestiunii reglementării armelor personale, în special din cauza a numeroase incidente armate în masă, comise deseori cu arme achiziţionate legal.

Mai surprinzător, Donald Trump însuşi pare să se opună acestui nou mijloc de înarmare.

"Voi analiza această chestiune a armelor de plastic în 3D vândute marelui public. Am vorbit deja cu NRA, nu pare să aibă prea mare sens", a precizat el marţi pe Twitter.

NRA, principala organizaţie de lobby în favoarea armelor de foc, nu s-a exprimat încă pe acest subiect, însă este de aşteptat să nu vadă cu ochi buni această concurenţă.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a afirmat marţi că "în prezent este ilegal să deţii sau să fabrici o armă de foc de plastic, indiferent de care ar fi, inclusiv cele fabricate de o imprimantă 3D".

"Guvernul susţine această lege care are aproape 20 de ani", a adăugat purtătorul de cuvânt, Hogan Gidley. "Vom continua să examinăm toate opţiune pe care le avem la dispoziţie pentru a face tot ce este nevoie pentru a-i proteja pe americani, susţinând în acelaşi timp primul şi al doilea amendament" din Constituţie, a mai spus el.

Diferenţa dintre postarea pe Twitter a preşedintelui şi acordul semnat de administraţia sa a fost imediat criticată de opoziţia democrată, care este deja în majoritate favorabilă unui control mai mare asupra armelor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela

2 Tudose, umilit de primarii PSD, la Iași!

3 „Ești o curvă, mi-ai furat bărbatul! Știu că acum este la tine și v-o trageți” / Caz stupefiant în Capitală. Soț…

4 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

5 Păduchele din frunte / Ghiță, în coasta președintelui Vucic la înmormântarea patriarhului Serbiei