SUA le oferă azil temporar cetăţenilor din Hong Kong

SUA le oferă azil temporar cetăţenilor din Hong Kong

Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis joi să le ofere azil temporar cetăţenilor din Hong Kong prezenţi în Statele Unite ca urmare a ''eroziunii drepturilor şi libertăţilor lor'' cauzată de China, decizie ce amplifică tensiunea dintre Washington şi Beijing, relatează AFP.

''Sprijinul SUA pentru oamenii din Hong Kong nu va scădea'', a scris Joe Biden într-un ordin executiv emis joi şi difuzat de Casa Albă.

Potrivit administraţiei americane, ''mii'' de persoane ar putea beneficia de această măsură.

"În faţa arestărilor şi proceselor politice, a tăcerii presei, a restricţiilor impuse în alegeri (...), vom continua să acţionăm", a avertizat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei americane, Jen Psaki.

China a ''bulversat total instituţiile din Hong Kong şi a reprimat libertăţile'' locuitorilor săi, a afirmat, la rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken, care vorbeşte despre un ''mesaj clar'' trimis regimului chinez.

Textul publicat joi le cere autorităţilor americane pentru migraţie să le acorde cetăţenilor din Hong Kong care locuiesc în Statele Unite o amânare de 18 luni înainte de orice obligaţie de a părăsi Statele Unite.

Ambasada Chinei în Statele Unite a denunţat o decizie care ''interferează grav cu afacerile interne ale Chinei''.

''Percepţia americană asupra situaţiei din Hong Kong confundă albul şi negrul'', a declarat joi purtătorul de cuvânt al ambasadei, argumentând că de la instituirea legii privind securitatea naţională, în urmă cu un an, ''ordinea socială'' a fost ''restabilită'' şi statul de drept ''garantat''. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...