SUA: Pentagonul și șeful Comunității Naționale de Informații au cerut demisia directorului NSA (presă)

SUA: Pentagonul și șeful Comunității Naționale de Informații au cerut demisia directorului NSA (presă)

Șeful Pentagonului și cel al Comunității Naționale de Informații americane au recomandat în luna octombrie președintelui Barack Obama retragerea lui Michael Rogers de la conducerea Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA), chiar dacă președintele ales Donald Trump ia în considerare numirea sa ca nou șef al comunității de informații americane, potrivit presei de peste Ocean, citată de AFP și Reuters.

"Această solicitare făcută Casei Albe luna trecută ( în octombrie) a venit din partea secretarului apărării Ashton Carter și a directorului Comunității Naționale de Informații, James Claper", a afirmat sâmbătă publicația Washington Post, citând mai mulți oficiali familiarizați cu acest dosar.

Barack "Obama intenționează să-l demită pe amiralul Michael Rogers din funcțiile sale de la conducerea NSA și de la cea a US Cybercommand ( unitatea responsabilă cu războiul informatic în cadrul Pentagonului), după ce mai mulți înalți oficiali de rang înalt au emis critici la adresa acestuia pe tema vitezei cu care a reacționat pentru a combate gruparea jihadistă Statul Islamic și în ceea ce privește scurgerile repetate de mai multe informații de înaltă confidențialitate", a precizat la rândul său New York Times, sâmbătă, fără a cita numele surselor sale.

Potrivit Washington Post, destituirea amiralului Rogers ar putea fi în cele din urmă amânată din cauza întârzierii în reforma lanțurilor de comandă în cadrul NSA și US Cybercommand, reformă cerută de Clapper și Carter.

Dacă Rogers va fi numit director al informațiilor americane, în locul lui Clapper, care se apropie de sfârșitul mandatului său, acesta va ajunge la conducerea tuturor celor 17 agenții de informații ale SUA.

Potrivit Washington Post, întâlnirea dintre amiralul Michael Rogers joi cu președintele ales Donald Trump la biroul acestuia din urmă din New York, "fără a-și avertiza superiorii în prealabil" a fost "un gest aparent fără precedent pentru un militar de rang înalt" și "a provocat consternare la cel mai înalt nivel al administrației".

Pentagonul a refuzat să comenteze aceste afirmații. Obama îl numise pe Rogers la conducere NSA în 2014 cu misiunea de a repara prejudiciul cauzat de scurgerile uriașe de informații despre programul său de spionaj electronic în urma dezvăluirilor lui Edward Snowden.

La rândul său, președintele Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților, republicanul Devin Nunes, a declarat că a trimis o scrisoare lui Carter și Clapper, cerându-le să se prezinte în fața comisiei pentru a fi audiați cu privire la această presupusă cerere vizându-l pe amiralul Michael Rogers.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

3 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

4 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

5 De citit...