SUA: Preşedintele Biden discută cu premierii Indiei, Japoniei şi Australiei despre regiunea indo-pacifică

SUA: Preşedintele Biden discută cu premierii Indiei, Japoniei şi Australiei despre regiunea indo-pacifică

Preşedintele american Joe Biden i-a primit vineri la Casa Albă pe prim-miniştrii Indiei, Japoniei şi Australiei cu scopul de a revigora acest format diplomatic, Dialogul Cvadrilateral de Securitate (Quad), după ce un summit virtual a avut loc în luna martie, informează AFP.

De la Casa Albă, premierii Scott Morrison (Australia) şi Yoshihide Suga (Japonia) au salutat această întâlnire care, potrivit lor, îşi propune să promoveze o "regiune indo-pacifică liberă şi deschisă", formularea folosită pentru a critica, fără a numi, China şi ambiţiile sale în regiune.

Premierul indian Narendra Modi a insistat asupra "valorilor democratice comune" ale celor patru parteneri.

"Suntem patru democraţii de prim rang, cu o lungă istorie de cooperare, ştim cum să avansăm" lucrurile, a declarat preşedintele Joe Biden.

Gândit după tsunami-ul devastator din 2004 şi oficializat în 2007, Dialogul Cvadrilateral de Securitate (Quad) a fost mult timp inactiv.

Prin reînvierea sa, Joe Biden îşi continuă demersul de recentrarea spre Asia a politicii externe americane, început deja în administraţia Obama.

Însă după anunţul spectaculos al parteneriatului militar AUKUS (SUA, Marea Britanie, Australia) care va ajuta Canberra să se doteze cu submarine nucleare de provenienţă americană şi care a determinat anularea unui contract cu Franţa, Washingtonul vrea să prezinte Quad-ul într-o lumină consensuală.

Este un club "informal şi intim" destinat să "dezvolte canale de comunicare mai bune", au declarat presei înalţi oficiali de la Casa Albă.

Nu există un scop "militar", au adăugat aceştia, asigurând că acest Quad ar fi "complementar" altor iniţiative regionale, ca răspuns la o întrebare despre cum se raportează acest format la ASEAN. Unii membri ai ASEAN, organizaţie ce reuneşte zece ţări din Asia de Sud-Est, se tem că ofensiva americană în regiune va conduce la o escaladare a relaţiei cu China.

Potrivit oficialilor înalţi, Quad ar trebui să pună accentul în special pe proiecte economice, de mediu şi pe combaterea pandemiei de COVID-19.

Cei patru parteneri doresc să lanseze o iniţiativă destinată protejării aprovizionării cu semiconductori, componente electronice esenţiale atât pentru maşinile de spălat cât şi pentru avioane sau smartphone-uri, pe care mulţi producători din întreaga lume se luptă să le obţină la ora actuală.

Pe agenda discuţiilor se mai află 5G, securitatea cibernetică, schimburile universitare, proiecte în spaţiu, pescuit şi, vaccinuri.

Pentru Washington, provocarea este aceea de a depăşi paradigma securităţii şi de a îmbunătăţi semnificativ poziţia economică a Americii în Asia de Sud-Est", a declarat Jonathan Stromseth, specialist în regiune, într-o notă publicată de think tank-ul Brookings.

El consideră că efortul de a revigora Quad-ul este emblematic pentru "abordarea faţă de China a administraţiei Biden, prezentată ca fiind competitivă atunci când trebuie, cooperantă atunci când este posibil şi confruntaţională când este necesar".

Preşedintele Joe Biden, deşi a păstrat o linie dură faţă de Beijing, mai mult sau mai puţin comparabilă cu cea a predecesorului său, Donald Trump, abordează diferit relaţia cu China. Astfel, preşedintele SUA doreşte să depăşească ipostaza unei confruntări între două super-puteri şi să reînvie jocul alianţelor, încurajându-i pe partenerii săi tradiţionali să adopte poziţii directe şi deschise în raport cu Beijingul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...