Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

SUA: Proiect de lege pentru ca orice relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei să fie supervizată de Congres

Un grup de senatori americani, atât republicani, cât și democrați, au depus miercuri un proiect de lege care ar obliga ca orice decizie a Casei Albe ce ar presupune o relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei să fie supervizată de Congres, transmite agenția EFE.

Senatorii republicani Lindsey Graham, John McCain și Marco Rubio, alături de democrații Ben Cardin, Sherrod Brown și Claire McCaskill, au inițiat Legea de Revizuire a Sancțiunilor contra Rusiei, cu obiectivul de a controla măsurile coercitive ale Washingtonului împotriva Kremlinului.

"Rusia nu a făcut nimic pentru a fi recompensată cu relaxarea sancțiunilor. A oferi o relaxare în acest moment ar da un semnal greșit Rusiei și aliaților noștri care se confruntă cu opresiunea rusă", a considerat Graham.

În ce-l privește, Mc Cain, unul dintre cei mai critici privind poziția noului președinte, Donald Trump, față de guvernul rus, a declarat că "Congresul trebuie să supervizeze orice decizie care poate afecta" capacitatea Statelor Unite de a responsabiliza Rusia pentru "flagranta sa violare a dreptului internațional".

"Dacă Statele Unite ar oferi o relaxare Rusiei fără un progres verificabil în Acordurile de la Minsk, am pierde orice credibilitate în ochii aliaților noștri din Europa și din întreaga lume", a spus Cardin.

"De la anexarea ilegală a Crimeii și invadarea Ucrainei de către Rusia în 2014, Congresul și-a îndreptat eforturile pentru a impune sancțiuni Rusiei. Avem responsabilitatea exercitării unei stricte supervizări a oricărei măsuri politice care ar putea relaxa sancțiunile contra Rusiei", a adăugat acesta.

Între alte măsuri, proiectul de lege introdus de senatori cere ca, pentru orice ridicare a sancțiunilor impuse Moscovei, să fie "certificat" că această țară a pus capăt oricărei acțiuni "destinate să submineze pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei".

De asemenea, se menționează că trebuie verificată încetarea "atacurilor cibernetice contra Guvernului Statelor Unite și contra cetățenilor americani" din partea Rusiei.

EFE amintește că Trump a arătat o poziție mult mai relaxată față de guvernul lui Putin, iar inclusiv secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a fost decorat de Moscova, ceea ce a crescut preocuparea în rândul parlamentarilor americani asupra unei schimbări de direcție în relațiile externe cu Rusia.

Totodată, CIA a declarat lunile trecute că Rusia s-a aflat în spatele pirateriei informatice contra Comitetului Național Democrat și campaniei rivalei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, Hillary Clinton, favorizându-l astfel pe magnat să ajungă la Casa Albă.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Evelin Ceciu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

2 VIDEO De văzut! Traian Berbeceanu, interviu de excepție la „Garantat 100%”. Avertismentul care dă fiori al com…

3 HOPA! Clujul, singurul mare oraș al României unde USR / PLUS recunoaște că NU poate câștiga primăria! NICIUN par…

4 AVERTISMENT / Ne apropiem de situația de dinainte de criza din 2009-2010. Pericolul major din a doua parte a anu…

5 VIDEO Voi ați văzut? Dăncilă, afirmații halucinante când este întrebată de ce strigă țara MUIE PSD!

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!