SUA: Proiect de lege pentru ca orice relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei să fie supervizată de Congres

SUA: Proiect de lege pentru ca orice relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei să fie supervizată de Congres

Un grup de senatori americani, atât republicani, cât și democrați, au depus miercuri un proiect de lege care ar obliga ca orice decizie a Casei Albe ce ar presupune o relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei să fie supervizată de Congres, transmite agenția EFE.

Senatorii republicani Lindsey Graham, John McCain și Marco Rubio, alături de democrații Ben Cardin, Sherrod Brown și Claire McCaskill, au inițiat Legea de Revizuire a Sancțiunilor contra Rusiei, cu obiectivul de a controla măsurile coercitive ale Washingtonului împotriva Kremlinului.

"Rusia nu a făcut nimic pentru a fi recompensată cu relaxarea sancțiunilor. A oferi o relaxare în acest moment ar da un semnal greșit Rusiei și aliaților noștri care se confruntă cu opresiunea rusă", a considerat Graham.

În ce-l privește, Mc Cain, unul dintre cei mai critici privind poziția noului președinte, Donald Trump, față de guvernul rus, a declarat că "Congresul trebuie să supervizeze orice decizie care poate afecta" capacitatea Statelor Unite de a responsabiliza Rusia pentru "flagranta sa violare a dreptului internațional".

"Dacă Statele Unite ar oferi o relaxare Rusiei fără un progres verificabil în Acordurile de la Minsk, am pierde orice credibilitate în ochii aliaților noștri din Europa și din întreaga lume", a spus Cardin.

"De la anexarea ilegală a Crimeii și invadarea Ucrainei de către Rusia în 2014, Congresul și-a îndreptat eforturile pentru a impune sancțiuni Rusiei. Avem responsabilitatea exercitării unei stricte supervizări a oricărei măsuri politice care ar putea relaxa sancțiunile contra Rusiei", a adăugat acesta.

Între alte măsuri, proiectul de lege introdus de senatori cere ca, pentru orice ridicare a sancțiunilor impuse Moscovei, să fie "certificat" că această țară a pus capăt oricărei acțiuni "destinate să submineze pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei".

De asemenea, se menționează că trebuie verificată încetarea "atacurilor cibernetice contra Guvernului Statelor Unite și contra cetățenilor americani" din partea Rusiei.

EFE amintește că Trump a arătat o poziție mult mai relaxată față de guvernul lui Putin, iar inclusiv secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a fost decorat de Moscova, ceea ce a crescut preocuparea în rândul parlamentarilor americani asupra unei schimbări de direcție în relațiile externe cu Rusia.

Totodată, CIA a declarat lunile trecute că Rusia s-a aflat în spatele pirateriei informatice contra Comitetului Național Democrat și campaniei rivalei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, Hillary Clinton, favorizându-l astfel pe magnat să ajungă la Casa Albă.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Citiți și judecați voi...