SUA sprijină creșterea prezenței NATO în Marea Neagră; Turcia dorește sporirea vizibilității cu un grup naval (surse)

SUA sprijină creșterea prezenței NATO în Marea Neagră; Turcia dorește sporirea vizibilității cu un grup naval (surse)

Statele Unite ale Americii sprijină creșterea prezenței NATO în Marea Neagră, iar Turcia dorește sporirea vizibilității acestei prezențe cu un grup naval, potrivit unor surse aliate.

"Președintele Barack Obama a menționat în intervenția din cadrul Consiliului Nord-Atlantic sprijinul SUA pentru dezvoltarea de opțiuni pentru creșterea prezenței NATO în Marea Neagră", au arătat sursele menționate.

În context, liderul american s-a referit la decizia miniștrilor Apărării în acest caz.

De asemenea, sursele au arătat că Obama s-a referit la importanța conceptului de plan de contingență upgradat în mod general.

Liderul de la Casa Albă a subliniat și importanța dobândirii capacității inițiale a sistemului antirachetă și a menționat contribuția României în acest caz.

Sursele citate au precizat că Barack Obama a vorbit și despre transferul comenzii facilității sistemului antirachetă de la Deveselu de sub comandă americană sub comandă NATO în această lună.

La rândul său, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat importanța securității Mării Negre pentru NATO, nu doar pentru riverani, ci și pentru neriverani.

"Președintele Erdogan a făcut apel la toți aliații să participe și să crească vizibilitatea prezenței NATO cu un grup naval la Marea Neagră", au adăugat sursele aliate.

Sursele au mai precizat că documentul final al Summitului NATO va conține multiple referiri la Marea Neagră.

În cadrul discuțiilor, potrivit surselor aliate, Polonia a anunțat contribuția la brigada multinațională din România cu o companie.

Astfel, sursele aliate au arătat că Bulgaria și Polonia vor participa cert la brigada multinațională din România.

AGERPRES/(autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Mihaela Pană)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...