SUA: Trei senatori încearcă să blocheze vânzarea de avioane F-35 către EAU

SUA: Trei senatori încearcă să blocheze vânzarea de avioane F-35 către EAU

Trei senatori americani au lansat miercuri o iniţiativă vizând blocarea vânzării a 50 de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite (EAU), declarându-se îngrijoraţi de această tranzacţie văzută ca o contrapartidă la recunoaşterea Israelului de către acest stat din Golf, transmite AFP.

Chiar dacă cei trei senatori vor reuşi să strângă o majoritate simplă în Congres pentru a bloca această vânzare, în valoare de 23 miliarde de dolari şi care mai include drone şi muniţii, ei vor trebui apoi să reunească o majoritate calificată de două treimi în Senat şi în Camera Reprezentanţilor pentru a trece peste un veto al preşedintelui Donald Trump.

Unul dintre iniţiatori, senatorul democrat Chris Murphy, un apropiat al preşedintelui ales Joe Biden, a explicat că Emiratele au încălcat în trecut termenii mai multor contracte de vânzări de arme americane, dintre care unele au fost folosite în conflictele în curs în Libia şi Yemen.

'Susţin normalizarea relaţiilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite, dar nimic din acest acord nu ne obligă să inundăm şi mai mult această regiune cu arme sau să facilităm o cursă periculoasă a armamentelor', a afirmat Murphy într-un comunicat.

Co-iniţiatorii rezoluţiei sunt Robert Menendez, liderul senatorilor democraţi din Comisia pentru afaceri externe, şi Rand Paul, un republican care îl sprijină în general pe Donald Trump, dar critică intervenţiile militare americane.

Secretarul de stat Mike Pompeo a informat oficial Congresul săptămâna trecută despre vânzarea de avioane F-35, salutând decizia EAU de a recunoaşte statul Israel şi prezentând acest contract ca parte a eforturilor împotriva adversarului comun Iran.

EAU încearcă de multă vreme să achiziţioneze avioane F-35, dificil de detectat de radare şi capabile de lovituri de precizie chirurgicală.

Eforturile Emiratelor nu au avut succes până acum, în faţa opoziţiei istorice a Israelului faţă de vânzarea de F-35 către alte state din Orientul Mijlociu, spre a-şi menţine superioritatea tehnologică. De data aceasta, Israelul a fost de acord cu tranzacţia, în schimbul normalizării relaţiilor diplomatice.

Congresul american a încercat anul trecut să blocheze o vânzare de armamente către Arabia Saudită şi EAU, fără a reuşi să adune o majoritate de două treimi pentru a trece peste vetourile preşedintelui Trump.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...