SUA: Trump pune sub semnul întrebării politica 'o singură China' în lipsa unor concesii ale Beijingului

SUA: Trump pune sub semnul întrebării politica 'o singură China' în lipsa unor concesii ale Beijingului

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a pus duminică sub semnul întrebării necesitatea respectării în continuare a politicii privind 'o singură China' - care a determinat Washingtonul să întrerupă relațiile cu Taiwanul în 1979 - , în lipsa unor concesii din partea Beijingului, mai ales în materie comercială, transmit Reuters, AFP și EFE.

'Înțeleg foarte bine politica ''o singură Chină'', dar nu știu de ce trebuie să fim legați de politica ''o singură China'', dacă nu încheiem un acord cu China care să se refere la alte lucruri, inclusiv comerțul', a declarat Trump, într-un interviu pentru Fox News.

Donald Trump a provocat nemulțumiri la Beijing după ce acceptat recent o discuție telefonică de felicitare din partea președintei Taiwanului, Tsai Ing-wen, pentru victoria sa în alegerile de pe 8 noiembrie.

'Nu vrea să-mi dicteze China, iar acesta a fost un apel către mine, nu l-am inițiat eu. A fost o discuție foarte plăcută, scurtă. Și de ce ar trebui să-mi spună un alt stat că nu pot să primesc un apel telefonic? Cred că ar fi fost foarte lipsit de respect, să fiu sincer, să nu preiau apelul', a adăugat el.

În același interviu, Donald Trump a criticat Beijingul pentru politica monetară, în privința Mării Chinei de Sud, dar și cu referire la Coreea de Nord.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Vă era dor de o jigodie? Uite-o!

3 A ales bine Reghecampf! I se spune „Gură de Aur”!

4 Așa o fi?

5 Poza asta spune tot...