SUA: Trump vrea să le revoce accesul de securitate sporit foştilor şefi ai serviciilor de informaţii

SUA: Trump vrea să le revoce accesul de securitate sporit foştilor şefi ai serviciilor de informaţii

Preşedintele Donald Trump caută o modalitate de a le retrage foştilor responsabili ai agenţiilor americane de informaţii accesul de securitate sporit, care le dă posibilitatea de a avea acces la informaţii sensibile chiar şi după ce nu mai sunt în post, informează Casa Albă, potrivit AFP.

"Preşedintele explorează mecanismele pentru a retrage accesul de securitate pentru că au politizat şi, în unele cazuri, au profitat financiar de funcţiile lor publice şi autorizaţiile lor de securitate", a declarat luni Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a executivului american, în cadrul unui briefing de presă.

"Este extrem de inadecvat şi faptul că persoane care deţin un acces de securitate proferează acuzaţii fără fundament aduce o legitimitate inadecvată unor acuzaţii fără nicio probă", a adăugat ea.

"Nu doar că preşedintele analizează cum să-i retragă accesul lui Brennan (John, fostul director al CIA), ci examinează şi autorizaţiile de securitate ale lui Comey, Clapper, Hayden, Rice şi McCabe", a continuat ea.

James Comey a condus Biroul Federal de Investigaţii (FBI) până când a fost concediat de Trump în mai 2017. James Clapper a fost director al informaţiilor americane până la începutul lui 2017, în timp ce Michael Hayden a fost şef al NSA şi apoi al CIA. Susan Rice a fost consiliera pentru securitate naţională a lui Barack Obama, iar Andrew McCabe a fost adjunct iar apoi director interimar al FBI până în august 2017.

Brennan, Comey, Clapper şi Hayden nu au ezitat să-l critice public pe Donald Trump de la preluarea mandatului său, în ianuarie 2017.

După întâlnirea dintre preşedintele american şi omologul său rus Vladimir Putin de la 16 iulie, John Brennan a calificat atitudinea miliardarului republican drept "nimic mai puţin decât un act de trădare".

Un purtător de cuvânt al lui McCabe a precizat rapid pe Twitter că "accesul său de securitate a fost anulat atunci când a fost concediat (în martie), prin aplicarea a ceea ce ni s-a spus că constituie regula FBI".

Potrivit Washington Post, nici Comey nu mai dispune de acces de securitate "de mai multe luni".

Întrebat de postul CNN, James Clapper a spus că o astfel de iniţiativă ar fi "un lucru foarte, foarte meschin". Atunci când a fost întrebat dacă este vorba despre un act politic, el a spus: "Nu ştiu cum aţi putea să-l consideraţi de altă natură".

Senatorul republican Rand Paul a postat pe Twitter un mesaj în care punea în principal o întrebare: "Câştigă John Brennan milioane de dolari divulgând secrete marilor media prin atacurile sale împotriva lui @realDonaldTrump?".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...