SUA: Un fost agent al CIA, inculpat de spionaj în folosul Chinei

SUA: Un fost agent al CIA, inculpat de spionaj în folosul Chinei

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat marţi că a inculpat pentru spionaj în folosul Chinei un fost agent al CIA arestat în ianuarie, informează AFP.

Acest caz ar putea fi legat de prăbuşirea spectaculoasă a reţelei CIA în China acum opt ani.

La trei ani după ce a părăsit CIA în 2007, Jerry Chun Shing Lee, un cetăţean naturalizat american în vârstă de 53 de ani, a acceptat bani de la agenţi ai serviciilor secrete chineze în schimbul unor informaţii "despre apărarea naţională a Statelor Unite", a indicat Departamentul de Justiţie.

Lee, care era atunci rezident în Hong Kong, a primit cereri de informaţii de la agenţi chinezi şi a ascuns plăţile în numerar pe care le-a obţinut, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit unui mandat de arestare făcut public după reţinerea sa în ianuarie, agenţii FBI, poliţia federală americană, au descoperit în 2012 în bagajele lui Lee carnete conţinând nume, contacte şi alte indicii în legătură cu angajaţi şi informatori ai CIA. Dar el a fost arestat doar şase ani mai târziu.

Autorităţile nu au indicat de ce a durat atât de mult până când Lee să fie inculpat şi nu au furnizat detalii cu privire la materialele pe care el le-ar fi transmis agenţilor chinezi.

The New York Times a relatat anul trecut că între 2010 şi sfârşitul anului 2012, chinezii au ucis "cel puţin zece" dintre sursele pe care CIA le-a avut în China şi au băgat la închisoare alte cel puţin şase. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria