SUA: Un raport antitrust al Camerei Reprezentanţilor critică 'monopolul de putere' al giganţilor internetului

SUA: Un raport antitrust al Camerei Reprezentanţilor critică 'monopolul de putere' al giganţilor internetului

O subcomisie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul american afirmă, într-un raport publicat marţi, că giganţii internetului - Amazon, Apple, Facebook şi Google - au abuzat de 'monopolul lor de putere', cerând restructurarea acestor companii, transmite dpa.

Raportul de 449 de pagini este rezultatul unei anchete antitrust desfăşurate timp de 15 luni de o subcomisie a Comisiei Judiciare a Camerei, care i-a audiat pe şefii executivi al celor patru companii.

'Simplu spus, companii care altădată erau start-up-uri bătăioase, care puneau la încercare statu-quo-ul, au devenit genul de monopoluri pe care le-am văzut ultima oară în epoca baronilor petrolului şi a magnaţilor căilor ferate', se spune în raport.

'Aceste firme conduc, de regulă, piaţa în acelaşi timp în care concurează pe ea - o poziţie care le permite să scrie un set de reguli pentru alţii, în vreme ce ele se ghidează după altele, sau să se implice într-o formă de cvasi-reglementare proprie care nu dă socoteală nimănui altcuiva', mai arată autorii.

Legislatorii afirmă că dominaţia acestor companii erodează antreprenoriatul, confidenţialitatea online şi subminează presa, scoţând în evidenţă o 'nevoie presantă de acţiune şi reformă legislativă'.

Printre recomandările raportului se află 'separări structurale pentru a împiedica aceste platforme să opereze în sectoare de activitate care depind sau interacţionează cu ele', împiedicând astfel potenţial concurenţa; obstacole în achiziţionarea de start-up-uri; întărirea agenţiilor federale antitrust.

Autorii raportului cer, de asemenea, modificări radicale ale legislaţiei antitrust.

Propunerile, înaintate de democraţi, vor avea nevoie de sprijin din ambele partide pentru a avansa.

Valoarea combinată a celor patru giganţi ai internetului se cifrează la peste 5.000 de miliarde de dolari. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat