SUA/Turcia: ''Lucrurile au început prost''' între Turcia şi Biden, regretă Erdogan

SUA/Turcia: ''Lucrurile au început prost''' între Turcia şi Biden, regretă Erdogan

Relaţiile cu preşedintele american Joe Biden "n-au început bine", a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru media turce, evocând avioanele de luptă F-35 de generaţia a cincea a căror furnizare către Turcia a fost suspendată de către Washington, ca represalii pentru achiziţionarea sistemului antiaerian rusesc S-400, relatează AFP.

"Dorinţa mea este de a avea relaţii amicale, şi nu ostile, cu SUA. Dar modul în care decurg lucrurile între cei doi aliaţi ai NATO nu este în prezent de bun augur", a deplâns situaţia Erdogan în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York, potrivit agenţiei oficiale de presă Anadolu.

"Am lucrat bine cu (preşedintele George W.) Bush, fiul. Am lucrat bine cu (Barack) Obama şi cu (Donald) Trump. Dar nu pot spune că am început bine cu (Joe) Biden", a insistat el.

Erdogan s-a referit în special la problema avioanelor de luptă americane F-35, din care Turcia comandase 100 de exemplare înainte de a fi exclusă de la achiziţionarea acestora din cauza cumpărării unor sisteme de rachete ruseşti S-400.

"Noi am cumpărat F-35, am plătit 1,400 miliarde de dolari, dar F-35 nu ne-au fost livrate", a spus el.

"Din punctul nostru de vedere, afacerea legată de rachetele ruseşti S-400 este rezolvată. Nu putem să dăm înapoi. Noi, Turcia, suntem corecţi, dar SUA, din păcate, nu au fost şi nu sunt", a declarat Erdogan, citat de AFP.

"Mergem înainte. Vom bate la alte uşi: 'Turcia cumpără ceea ce-i trebuie pentru apărarea sa'", a avertizat preşedintele turc.

Totodată, luând în considerare noua situaţie din Afganistan, generată de retragerea forţelor americane şi instalarea talibanilor la putere, şeful statului turc a apreciat că "Statele Unite sunt cele care trebuie să plătească preţul" în cazul unui exod masiv de afgani.

"Unde au să meargă aceşti refugiaţi afgani acum? Este de neconceput ca Turcia să-şi deschidă porţile şi să-i accepte. Acesta nu este un coridor deschis din punctul nostru de vedere", a avertizat el.

Recep Tayyip Erdogan aminteşte cu regularitate că ţara sa de 84 de milioane de locuitori găzduieşte deja 5 milioane de migranţi şi refugiaţi, dintre care aproximativ 3,7 milioane provin din Siria şi circa 420.000 din Afganistan.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

2 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

3 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

4 Video viral

5 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…