Sub medierea SUA, liderii armean şi azer s-au întâlnit pentru o eventuală pace în regiune VIDEO

Sub medierea SUA, liderii armean şi azer s-au întâlnit pentru o eventuală pace în regiune VIDEO

Armenia şi Azerbaidjan au purtat sâmbătă, la Munchen, cu medierea Statelor Unite, primele discuţii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor în creştere legate de regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Intâlnirea a fost mediată de Antony Blinken

Armenia şi Azerbaidjan au purtat sâmbătă, la Munchen, cu medierea Statelor Unite, primele discuţii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor în creştere legate de regiunea disputată Nagorno-Karabah, scrie Agerpres.

Blinken a făcut apel la cele două ţări să fructifice ''o ocazie istorică'' de a face pace după trei decenii de conflict legat de Nagorno-Karabah.

''Credem că Armenia şi Azerbaidjan au într-adevăr o ocazie istorică de a încheia o pace durabilă după peste 30 de ani de conflict'', a spus demnitarul american înaintea reuniunii cu liderii armean şi azer.

Întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce Nikol Paşinian a anunţat că i-a prezentat Azerbaidjanului proiectul său pentru un tratat de pace.

Într-un comunicat difuzat la finalul întâlnirii de la Munchen, premierul armean a confirmat că s-a discutat despre proiectul său de pace şi şi-a reafirmat dorinţa de a încheia un tratat care ''garantează o pace pe termen lung''.

De partea sa, preşedintele azer a salutat ''maniera constructivă'' în care s-a desfăşurat întâlnirea mediată de Antony Blinken şi a promis că va ''studia'' propunerile armene.

''La o primă vedere, există progrese referitoare la poziţia Armeniei, dar acest lucru nu este suficient'', a declarat Ilham Aliyev, citat de agenţia de presă rusă Ria Novosti.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar cei aproximativ 120.000 de locuitori ai săi sunt predominant etnici armeni.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat la începutul anilor '90 pentru controlul asupra regiunii. Primul conflict, soldat cu 30.000 de morţi, s-a încheiat cu o victorie a Armeniei. Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa în al doilea conflict, desfăşurat în toamna anului 2020 şi soldat cu circa 6.500 de morţi, în cursul căruia Baku a recucerit numeroase teritorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”