Submarin argentinian scufundat: Fostul preşedinte Macri, convocat a treia oară, aşteptat la audiere

Submarin argentinian scufundat: Fostul preşedinte Macri, convocat a treia oară, aşteptat la audiere

O nouă audiere a fost stabilită la 28 octombrie pentru fostul preşedinte argentinian Mauricio Macri care va fi interogat sub acuzaţia de spionaj a familiilor echipajului de pe submarinul San Juan a cărui scufundare în 2017 a făcut 44 de morţi, notează AFP.

Judecătorul Martin Bava, de la tribunalul din Dolores (provincia Buenos Aires), l-a convocat miercuri, pentru a treia oară, pe fostul şef de stat (2015-2019), după două absenţe: la începutul lunii octombrie, deoarece se afla în Statele Unite, apoi miercuri după întoarcerea sa în ţară.

"Bineînţeles, vom fi acolo", a dat asigurări avocatul fostului preşedinte miercuri seară la postul de televiziune LN+.

Mauricio Macri, 62 de ani, urmează să fie audiat în cadrul unei anchete preliminare privind presupusul spionaj al familiilor echipajului San Juan, care făceau campanie la momentul tragediei pentru a cunoaşte soarta submarinului. Ei au susţinut că au făcut obiectul unor supravegheri, interceptări, intimidări.

Submersibilul a dispărut în noiembrie 2017 în Atlanticul de Sud, la 400 de kilometri de coastele Patagoniei. A fost localizat abia un an mai târziu, la 900 de metri adâncime, şi nu a putut fi niciodată pus la suprafaţă, împotriva dorinţei familiilor.

Potrivit Marinei argentiniene, San Juan, datând din 1983, a făcut implozie din cauza unor defecţiuni tehnice.

Fostul preşedinte de centru-dreapta care conduce opoziţia neagă că "a spionat vreodată sau că a cerut spionarea familiilor", denunţă o "persecuţie" şi momentul convocării sale, pe fondul campaniei electorale, cu o lună înaintea alegerilor legislative în care guvernul de centru-stânga îşi vede ameninţată majoritatea în Senat.

La întoarcerea sa de marţi, el a făcut cunoscut că nu se va prezenta în instanţă până când avocaţii săi nu vor primi răspunsuri ca "să îi garanteze un proces echitabil", invocând o "teamă întemeiată de părtinire".

Judecătorul Bava a răspuns că citaţia a rezultat dintr-o "apreciere întemeiată a probelor".

În aceeaşi anchetă asupra submarinului San Juan, au fost deja dispusă punerea sub acuzare a şefilor serviciilor de informaţii, Gustavo Arribas şi Silvia Majdalan, pentru "utilizare ilegală a informaţiilor". Ofiţerii cu rang înalt din Marina argentiniană au fost sancţionaţi în cadrul unei anchete disciplinare separate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu