Succesul Revolut în România: Va rămâne societatea fără bani cash?

Succesul Revolut în România: Va rămâne societatea fără bani cash?

Asistăm în ultimii ani la o ofertă din ce în ce mai competitivă pe planul opțiunilor financiare de plată, de la carduri, aplicații pe telefonul mobil, portofele electronice, criptomonede și lista cu siguranță poate continua. De la reticența înregistrată în urmă cu doar vreo 15 ani față de plata salariilor pe carduri bancare, românii au virat brusc spre interesul față de cele mai moderne modalități de plată apărute la nivel global. Fie că oameni achită o vacanță în străinătate prin aplicații rapide de pe telefonul mobil, sau cumpără haine sau bijuterii prin carduri de tip Revolut, fie că aleg să joace la ruletă utilizând metode de plată alternative care devin din ce în ce mai populare în rândul jucătorilor de cazinouri online, toate aceste alegeri sunt marcate de tendința clară de utilizare a modalităților rapide și sigure de tranzacționare.

Revolut - o opțiune de succes pentru România?

Vreme de mulți zeci de ani, în istoria recentă, oamenii au perceput gradul de bunăstare și de siguranță financiară privind portofelul din buzunar, mai mult sau mai puțin doldora de bancnote. Practic, hârtia pe care banii sunt printați avea o valoare mai mare decât suma înscrisă pe ea, valoare dată de posesia și controlul direct, fizic, asupra ei. Probabil cele mai evidente imagini sunt cele din filme unde munți de bani sunt depozitați în safe-urile băncilor sau descoperiți prin cine știe ce pod al casei vechi din pădure. Aceste clișee au început să pălească din ce în ce mai mult în ultimii ani.

Tehnologia își cere drepturile și acaparează toate domeniile de activitate umană, cel financiar fiind printre primele vizate.

Din ce în ce mai multe bănci apelează la programe software de interacțiune cu clienții, roboței care să rezolve întrebări și probleme ale celor ce dețin conturi personale, instrumente de plată din ce în ce mai ofertante și mai capabile de a acoperi zone din întreaga lume.

Revolut a pătruns oarecum timid pe piața din România în urmă cu câțiva ani. Pentru unii părea ceva destul de riscant, lipsa de educație financiară sau deschiderea spre beneficiile tehnologiei financiare fiind un impediment la acea vreme. 

Între timp Revolut a evoluat și a crescut ajungând la rangul de ”Unicornul Europei”, adică o afacere estimată la mai mult de 1.5 miliarde dolari. 

Aducând cu sine extrem de multe avantaje, comparativ cu tradiționalele metode de plată, Revolut a câștigat din ce în ce mai mulți adepți și în țara noastră, trecând de multe bariere existente până nu de mult. 

 

Este Revolut legal și reglementat în România?

La nivel internațional Revolut are o poziție stabilă și reglementată foarte bine. Practic, acest lucru este suficient deoarece, în conformitate cu reglementările europene, autorizația emisă de Banca Centrală Europeană este valabilă pentru servicii financiare și pe teritoriul României.

Astfel, începând din 2020 Banca Lituaniei a informat autoritățile de profil din România referitor la prestarea de servicii directe de către Revolut Bank pe teritoriul nostru. De aici lucrurile decurg de la sine, sprijinite fiind din punct de vedere legal de tratatele Uniunii Europene care le reglementează.

Anul trecut Revolut avea aproximativ 1.3 milioane de utilizatori înregistrați numai în România. În spațiul public au existat numeroase discuții și polemici referitoare la drepturile și avantajele deținătorilor acestor carduri, în special în legătură cu posibilitatea de a fi executate de către instituțiile de profil, de exmplu ANAF. Așa cum am menționat deja, Revolut este reglementat și se supune legilor la fel ca orice altă metodă de plată în spațiul Uniunii Europene.

Vom mai utiliza bani cash în viitor?

Întrebarea care apare din ce în ce mai des în plan public este una destul de legitimă: având în vedere explozia de opțiuni de plată, instrumente financiare tehnologizate, carduri, portofele electronice, conturi în criptomonede și atâtea alte idei inovatoare care permit efectuarea de tranzacții financiare extrem de rapid, la orice distanță, în orice moment al zilei, cât timp vom mai folosi bani în numerar pentru plățile cotidiene?

La această întrebare răspunsul este destul de clar, cel puțin la acest moment: nu vor dispărea plățile cu bani cash prea curând! Multe dintre activitățile zilnice implică utilizarea de bani cash. Sunt și acum piețe sau magazine care nu primesc decât plata cash. În plus multe dintre variantele tehnologizate implică riscuri de tip hacking, securitate cibernetică etc.

La prima vedere, deși Revolut și alte metode similare câștigă teren zilnic, plățile în numerar sunt în continuare favorite pentru o mare parte a populației. România este printre țările în care ponderea utilizării banilor cash este mai ridicată decât utilizarea metodelor alternative.

 

Gânduri pentru viitor - cash sau card?

Probabil că dacă aș fi scris aceste rânduri în urmă cu 10 ani, ideea de plată online și carduri transfrontaliere ar fi reprezentat o utopie pentru mulți, inclusiv pentru mine. În special pentru cei care nu sunt conectați în mod direct cu lumea financiar-bancară, metoda clasică a portofelului doldora, sau mai puțin doldora de bancnote, ar reprezenta poate și acum singura opțiune ”sănătoasă” de măsurarea a capacității financiare.

Suntem însă prinși în vârtejul colorat și amețitor al evoluției, zi de zi primind noi provocări și descoperind metode alternative de a câștiga timp sau, de ce nu, chiar și bani.

Plata cash nu va dispărea prea curând, în mod sigur. Dar ponderea plăților inteligente, rapide, comode, va fi din ce în ce mai serioasă de la an la an.

Nu aș îndrăzni să estimez în timp o răsturnare a balanței, să apreciez momentul la care cei care utilizează cash, plata în numerar, să devină o minoritate, comparativ cu cei care preferă exclusiv utilizarea cardurilor sau a portofelelor electronice. Pe măsură ce generațiile actuale, tinerii pentru care tehnologia este o constantă a vieții lor în orice domeniu ar activa, vor deveni adulți responsabili, tendința va fi clar spre eliminarea plăților în numerar.

Chiar și generațiile actuale de părinți ajunși la vârsta pensionării se bucură de avantajele unui card bancar prin care pot efectua online plăți lunare. 

Până la urmă, câștigul cel mai evident și mai prețios, este timpul. Tehnologizarea tranzacțiilor financiare prin metode alternative, on-line, aduce un plus de timp oamenilor. Resursa cea mai valoroasă și pentru care nu putem plăti, nici în numerar, nici prin Revolut, nici în criptomonede!


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu