Summitul inter-coreean: Optimism în primele declaraţii ale lui Moon Jae-in şi Kim Jong Un

Summitul inter-coreean: Optimism în primele declaraţii ale lui Moon Jae-in şi Kim Jong Un

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-au întâlnit pentru prima dată vineri, la Panmunjom, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei, relatează DPA.

După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat faţă în faţă la o masă ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni televizate în direct.

Moon şi-a exprimat speranţa că "în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara" şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un "simbol al păcii". "În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii". "Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi", a insistat el.

Yonhap notează că titlul de preşedinte, cu care Moon s-a referit la liderul nord-coreean, se referă la funcţia acestuia la conducerea comisiei pentru probleme de stat de la Phenian. Oficial, şeful de stat al Republicii Populare Democrate Coreene este Kim Yong Nam, aflat în delegaţia care îl însoţeşte pe Kim Jong Un.

La rândul său, Kim a vorbit despre "recuperarea timpului pierdut". "Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun".

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor "decizii curajoase", după cum s-a exprimat preşedintele Moon.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...