Superstiții de Florii. Ce e interzis să faci în această zi, obiceiul pe care îl practică fetele nemăritate

Superstiții de Florii. Ce e interzis să faci în această zi, obiceiul pe care îl practică fetele nemăritate

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim are loc în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paşti), și este cunoscută şi sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor. Duminica Floriilor este primul praznic cu dată schimbătoare din anul bisericesc.

Ramurile de salcie sunt sfințite de Florii FOTO ESC

În această zi, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, călare pe un asin, așa cum a prezis proorocul Zaharia. Mântuitorul este primit în cetate de oamenii fericiți, care l-au întâmpinat cu ramuri de finic și i-au cântat osanale. În biserici, la slujbe, preoții citesc din Evanghelia după Matei. În credința populară se spune că de Florii nu este bine să te speli pe păr, pentru că vei albi.

În ajun de Florii, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spală pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui păr înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obiceiul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

În această zi, nu se muncește, iar masa trebuie să fie întinsă toată ziua. Se mănâncă pește, fiind dezlegare la pește.

În Duminica Floriilor nu se plantează nici flori, nici alte plante. Dacă faceți acest lucru, veți avea ghinion. Pomii se plantează în Săptămâna Mare.

Ramuri de salcie, sfințite de preoți

În Duminica Floriilor, oamenii duc ramuri de salcie la biserică. Acestea simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus. După ce sunt sfințite de preoți, ramurile sunt așezate la icoane.

De asemenea, ramura de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâțișori de pe ramură de sălcie, pentru a fi feriţi de diferite boli, iar femeile în vârstă se prindeau cu ea la mijloc pentru a scăpa de dureri.

Pentru că se crede că acum încep să înflorească urzicile, acestea nu se mai folosesc ca alimente, iar sărbătoarea se numeşte şi „Nunta urzicilor”. Urzicile, mâncate în special în post, sunt considerate foarte sănătoase. Se mai spune că dacă se aud broaştele cântând până la Florii, vara care urmează va fi frumoasă. La fel, cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte.

Peste 1,6 milioane de români sărbătoresc onomastica

Peste 1,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. În această zi se trimit mesaje de Florii tuturor celor care au nume de flori.

Conform Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, sunt 1.088.277 de femei şi 613.104 bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui.

Dintre prenumele feminine, cel mai întâlnit este Florentina - 134.483 de persoane poartă acest nume. În rândul bărbaţilor, cel mai întâlnit este prenumele Florin - 344.779, dar şi Florian - 52.295.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu