Suplimentele alimentare, între mit și realitate. Un nutriționist ne învață cum să le folosim

Suplimentele alimentare, între mit și realitate. Un nutriționist ne învață cum să le folosim

Dacă merită sau nu ca suplimentele alimentare să fie luate des, ne spune un specialist în nutriție. El subliniază că suplimentele alimentare, așa cum arată numele, sunt menite să suplinească, nicidecum să înlocuiască.

Vlad Roșca este un cunosctu nutriționust din Arad FOTO arhivă personală

„Este, într-adevar, la modă să utilizăm suplimente alimentare de toate felurile în ziua de astăzi. Ceea ce e paradoxal și amuzant e că orice pastilută sau siropel luăm ne vom simți mai bine. Acest lucru este datorat efectului placebo deseori, dar și a conștiinței noastre că atunci când luăm ceva ne facem nouă un bine, iar starea ni se schimbă aproape instant. În realitate consumul de suplimente este mult exagerat și de multe ori nociv sau fatal”, afirmă nutriționistul arădean Vlad Roșca.

Nutriționistul spune că suplimentele trebuie utilizate doar la nevoie, fără a avea convingerea că dacă sunt naturale sau pe bază de plante nu ne pot face rău dacă sunt luate în exces.

„Să începem cu celebrele vitamine, la nivel general. Consumul lor frecvent este bine cunoscut, iar odată cu începerea pandemiei a explodat pur și simplu consumul de vitamine și complexe de vitamine de toate tipurile. Norocul farmaciilor, ghinionul sănătății consumatorilor. Sună ciudat pentru mulți, însă numeroase studii certifică nocivitatea consumului de vitamine atunci când omul nu are o deficiență certificată medical. Consumul de vitamina B12, de exemplu, consumată atunci când nu există o deficiență în corp crește probabilitatea de cancer pulmonar cu 87%. Incredibil, nu e așa?! Alte studii «vorbesc» despre faptul că acest consumul de vitamine crește șansele de deces în caz de orice boală”, mai adaugă Vlad.

Așadar, conform celor spuse de nutriționist, vitaminele pot fi prietene când e necesar, iar analizele îți arată o deficiență, dar totodată pot fi și un dușman în care oamenii au încredere oarbă.

Totul despre vitamine

De menționat este faptul ca Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală, iar vegetarienii sau veganii pot avea o deficiență abia după doi ani de la stoparea consumului de carne din cauza faptului că aceasta este utilizabilă în ficat încă doi ani.

Vitamina C este o vitamină care face un lucru bun și anume stimulează producția proprie de colagen, însă nicidecum nu va crește imunitatea cum sperăm noi atunci cănd o folosim.

Suplimentele pentru creșterea imunității sunt mituri. Nu există în mod științific un supliment care să crească în mod direct imunitatea. Lecțiile de biologie din clasa a VI-a sau a VII-a ne învață că imunitatea este naturală sau artificială. Cea naturală este înăscută (de la mână prin măduva osoasă) și dobândită (prin expunerea la agenți patogeni). Imunitatea artificială este dată de cele nai multe ori de introducerea unei fracțiuni din patogen în organism, de exemplu vaccinurile. De aici observăm că nu avem cum să creștem imunitatea prin suplimente”, mai adaugă Vlad Roșca.

Antrenați-vă rezistența!

Nutriționistul arădean recomandă să ne expunem mai mult frigului pentru a ne «antrena» sistemul propriu de termoreglare, să nu exagerăm cu dezinfectatul mâinilor pentru a nu distruge microbiomul pielii și cel mai important este să consumăm alimente fermentate pentru a avea o microbiotă sănătoasă (microbiota este ansamblul microorganismelor care populează un anumit ecosistem sau habitat - de exemplu, cel intestinal). Aici este, de fapt, sediul imunității noastre de care putem avea grija prin alimentație, microfloră intestinală.

Colagenul, alt supliment din ce în ce mai des folosit în zilele noastre. Poate fi util sau nu, nu vă pot răspunde pentru că studiile încă nu sunt suficiente. Sau suplimentele pentru slăbit, un alt mare mit de care cred totuși că oamenii s-au convins. Există în lumea sportivă câteva suplimente care produc un efect termigenic făcând corpul să se încălzească mai mult în timpul efortului, astfel să ardă mai multe calorii. Pentru că acest beneficiu să se întâmple, condiția este ca persoana să facă sport la o intensitate destul de ridicată. Chiar și așa, beneficiul este minor, de aproximativ 5%. Problema reală este că toate aceste suplimente, pentru a crea un efect termigenic, stimulează funcția cardiacă într-un mod violent astfel că riscul de probleme cardiace sau chiar stop cardiac este mare”, afirmă Vlad.

Există însă și vești bune legate de suplimente. Omega 3, de exemplu, este un supliment pe care nutriționistul îl recomandă oricui. S-a demonstrat că organismul nostru are nevoie de o concentrație mai mare de Omega 3 decât de Omega 6, iar prin alimentație acest lucru este greu de realizat. În plus beneficiile asupra sistemului cardiovascular sunt considerabile.

Vitamina D3, care în mod normal o obținem prin expunerea la soare, poate scădea în concentrație în sezonul rece, însă nu este o regulă, iar recomandarea consumului și dozajul este stabilit de către medic în urma analizei de laborator.

Mineralele sunt bune

Mineralele în schimb sunt în regulă, în sensul că nu fac rău, iar excesul sau supradozajul este extrem de rar întâlnit. Dintre toate, cel mai recomandat este magneziul care se utilizează în asociere cu B6, altfel nu poate fi asimilat de către organism. Magneziul din organism este „consumat” în proporții mari de sistemul nervos, iar având în vedere că trăim într-o epocă definită prin termenul de stres, putem face câte o cură de 30 de zile cu un preparat de magneziu o dată la patru luni.

„În practica mea clinică, cu pacienții, constat o creștere masivă a problemelor digestive (în special de colon) cu simptome aferente. Totodată problemele de natură psihică sau emoțională sunt în creștere alarmantă. În aceste cazuri suplimentele alimentare pe care eu le văd benefice le voi enumera: bitter-ul suedez care tratează constipația foarte bine, iar constipația este foarte frecvent asociată cu cancerul de colon. Rhodiola și 5-HTP sunt plante foarte bune pentru sistemul nervos, pentru anxietate generalizată ușoară sau moderată. Uleiul de canabis este de asemenea un «nou» dezvoltat în medicină care tratează cu succes inflamații și are beneficii asupra sănătății. Toate acestea se folosesc numai la nevoie și totodată numai la recomandarea medicului care poate aprecia nevoia de un supliment, dar și efectul în combinație cu alte medicamente. Concluzia este simplă: nu se utilizează suplimente fără recomandare medicală”, încheie Vlad Roșca.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...